Programul de master la Educația Transdisciplinară apreciat internațional

Profesor universitar, doctor Constantin Cucoş, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: „Am trecut Prutul în Basarabia cea frumoasă – virtual vorbind, dar de-adevăratelea – cu mintea și sufletul, participând la o sărbătoare academică prilejuită de absolvirea unei noi promoții a programului de master „Trans-/Interdisciplinaritate și strategii didactice” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Este vorba despre o linie de formare inovativă, curajoasă, deschizătoare de orizonturi aplicative în ce privește punerea laolaltă, conectarea, integrarea a ceea ce, deocamdată, se predă insular, separat, ghetoizat, prin curriculumul statuat, apelând la strategii și metode de predare care pun accent pe integrativitate, continuitate, complementaritate dintre cunoaștere, acțiune, simțire, credință, expresivitate, proiectivitate. Mulțumiri și felicitări artizanilor și susținătorilor acestui domeniu de formare ce merită continuat și replicat – conf. univ. dr. Adrian Ghicov, rector conf. univ. dr. Alexandra Barbăneagră, decan conf. univ. dr. Gabriela Topor, conf. univ. dr. Mariana Marin, întregului corp profesoral și ilustrului coleg de la Universitatea București, criticul și istoricul literar, conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache!”.

Conferențiar universitar, doctor Daniel Cristea-Enache, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureștia: „Invitația de a ține o comunicare la Colocviumul tematic ,,Educația transdisciplinară pentru solidaritate și demnitate. Omagiu masteranzilor Programului Trans-/Interdisciplinaritate și strategii didactice”, în cadrul Decadei limbii și literaturii române de la Facultatea de Filologie și Istorie, a fost o adevărată provocare intelectuală, dată fiind tema („Proiecția maternității în creația lui Grigore Vieru”) și contextul manifestării academice. Vieru a absolvit chiar Facultatea unde, acum, o nouă promoție de Masteranzi, alături de Profesorii lor și de Profesorii invitați, urmau să mă asculte. La eveniment, au participat alături de ei și fiul Poetului, Călin Vieru, și Rectorul Universității, Profesoara Alexandra Barbăneagră, și Profesorul Constantin Cucoș de la Iași, o somitate a domeniului, iar Profesorul Adrian Ghicov, creierul și sufletul manifestării, este un remarcabil cunoscător și exeget al poeziei lui Grigore Vieru.

A vorbi unor connaisseurs tocmai despre cel mai important poet modern și modernist basarabean, și încă despre o temă fundamentală a creației lui, a constituit pentru mine un stimulent intelectual; și totodată, o garanție că valorile literaturii române trec Prutul, reprezentând întregul spațiu de limbă română, nu numai pe acela în care Vieru s-a născut și a trăit.

Ca și proiecția maternității în creația unui artist, valoarea artistică transgresează spațiul și timpul istoric în care s-a manifestat. Din această perspectivă privind lucrurile, Vieru este — în cercuri concentrice — un poet basarabean, român, european și universal.”.

Loading