La UPSC, Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

În fiecare an, în data de 27 ianuarie, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului – cel mai mare genocid din istoria omenirii.

În R. Moldova, 22 – 31 ianuarie 2024, a fost declarată Săptămâna Memoriei Holocaustului și, cu această ocazie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, studenții și cadrele didactice au posibilitatea să viziteze o Expoziție de Documente Istorice: Supraviețuitorii Holocaustului – de la eliberare și până la reintegrare.

Expoziția include și materiale multimedia, DVD-uri cu filme precum: „Adio pentru totdeauna: Povestea Hannei Meler-Faust” și „Reîntoarcerea la viață”, aducând în prim-plan poveștile de reabilitare ale unor supraviețuitori precum Joseph Chernez, Aviva Unger, Dov Freiberg, Miriam Akavia, și Cela Lieberman.

Documentele istorice reprezintă o oportunitate valoroasă de educație și conștientizare a istoriei tragice a Holocaustului. Lucrările pot fi documentate în Secția de Lectură CFCL (mun. Chișinău, str. Doina, 104). Prezentarea acestora poate fi accesată și online, aici și aici.

Mesajul central al activităţii este îndemnul la cunoaşterea istoriei Holocaustului şi menţinerea vie, activă, hotărâtă a determinării de prevenire şi condamnare a oricăror manifestări rasiste, antisemite şi xenophobe, accentuînd necesitatea întăriii solidarității şi promovarea compasiunii. Holocaustul reprezintă unul dintre cele mai cumplite genociduri din istoria umanităţii.

Alte detalii, aici.

___________________________

În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Loading