UPSC, la cea de-a 3a ediție a „Café de la Francophonie scientifique”, organizată de BN AUF-Moldova

Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) din Republica Moldova a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului „Café de la Francophonie scientifique”, pentru a celebra angajamentul instituțiilor membre și partenerilor AUF în valorificarea francofoniei științifice. Evenimentul a avut loc vineri, 1 decembrie 2023, la Palatul Republicii.

Activitatea a avut ca obiective prezentarea unui bilanț al rezultatelor implementării Planului Național AUF-Moldova (2022-2023), identificarea perspectivelor de dezvoltare cât și a nevoilor concrete ale universităților membre pentru anul 2024.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale, parteneri, reprezentanți ai universităților membre ale AUF din Republica Moldova, ai instituțiilor de învățământ profesional și tehnic unde activează filiere francofone; cercetători, responsabili ai filierelor francofone, responsabili ai Centrelor de Angajabilitate Francofonă și alți actori implicați în francofonia științifică.

Directoarea Biroului Național AUF-Moldova, doamna Claudia VIȘAN, a făcut o prezentare detaliată a acțiunilor desfășurate de AUF în Republica Moldova, conform axelor strategice prioritare: promovarea diplomației științifice; susținerea angajabilității tinerilor; dezvoltarea științelor în limba franceză; internaționalizarea universităților și cercetarea francofonă.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost reprezentată de către Ludmila Armașu-Canțîr, Prorector pentru relații internaționale și cooperare, Natalia Celpan-Patic, responsabilă CEF UPSC și proiecte francofone, A. Sava, șefa Catedrei Filologie Romanică și Germanică, împreună cu colegele Maria Guzun, Ana Bulat-Guzun și lectorul stagiar francofon la UPSC Hugo Poteloin.

În cadrul evenimentului, doamna Ludmila PAVLOV, Secretar general adjunct la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, a prezentat prioritățile strategice ale ministerului în domeniul învățământului superior pentru anul 2024.

Dna Ludmila ARMAȘU-CANȚÎR a vorbit despre parteneriatul de durată dintre AUF și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, evidențiind frumoasele activități științifice și francofone susținute de BN AUF-Moldova, concomitent exprimându-și gratitudinea pentru colaborarea fructuoasă cu AUF.

Echipa BN AUF-Moldova a adresat mulțumirile sale cele mai calde instituțiilor membre, precum și partenerilor, pentru angajamentul lor și contribuția valoroasă în promovarea francofoniei științifice din Republica Moldova.

Loading