În data de 1 decembrie 2023, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) a găzduit Conferința științifică națională cu participare internațională cu genericul „Concepția rezultantei: importanța teoretică și practică”. Evenimentul a fost dedicat jubileului de 75 de ani al Domnului Petru Jelescu, doctor habilitat, profesor universitar.
Conferința a fost organizată de către Catedra de Psihologie, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială și a fost consacrat problemelor actuale, realizărilor și perspectivelor de dezvoltare în domeniul științelor naturale, socioumane și formale.
La Conferință, au participat cadrele ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, masteranzii și doctoranzii din Republica Moldova, România, Ucraina și Canada, conferința desfășurându-se în format mixt.
Moderator al evenimentului științific a fost dl Adrian Ghicov, dr. hab., conf. univ., UPSC.
Invitați de onoare ai Conferinței au fost: dna D. Antoci, dr. hab., conf. univ., prorector UPSC, dna A. Globa, dr., conf. univ., prorector UPSC, dl E. Coropceanu, dr., prof. univ, director ICITT, dl A. Braicov, dr., conf. univ., decan, UPSC, dna M. Dița, dr., prodecan, UPSC, dna N. Garștea, dr, conf. univ., decan UPSC, Dna S. Gînju, dr., conf. univ., șef direcție UPSC și dl M. Teleucă, dr., conf. univ., UPSC.
Cuvântul de deschidere a conferintei a fost susținut de Domnul Adrian Ghicov, care a exprimat, din numele întregii comunități academice, felicitări cu prilejul jubileului de 75 de ani dlui P. Jelescu. La fel, participanții au fost felicitați și cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României.
Dna D. Antoci, în alocuțiunea sa, a subliniat contribuția semnificativă a dlui P. Jelescu în dezvoltarea domeniului psihologiei și pedagogiei și i-a adus, din partea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, felicitări pentru întreaga carieră, pentru dedicație și excelență.
Felicitări aufost adresate și de Dna M. Dița, dr., prodecan, UPSC, Dna N. Garștea, dr, conf. univ., decan UPSC și Dna T. Vasian, dr., lector univ., șef catedra UPSC ș.a.
Dl P. Jelescu a trecut în revistă cele mai importante etape din cariera sa, a vorbit despre publicațiile sale și despre noțiunea de concepția rezultantei. În cadrul comunicării sale, „Puterea axiologică a meritologiei în educație”, dl A. Ghicov a subliniat faptul că prin cariera de succes, dl. P. Jelescu demonstrează studii fundamentale, formare de calitate prin acumularea forțelor intelectuale, care presupun: efort, perseverență, persistență, energie și vigoare.
Dl E. Coropceanu, în prezentarea sa „Instruirea prin cercetare ca fundament pentru formarea competențelor funcționale”, a vorbit despre condițiile care influențează relația educație-cercetare-inovare-transfer tehnologic, acordând o atenție specială tendinței globale a învățământului superior – instruirii prin cercetare.
„Concepția rezultantei și metodologia stau la baza modelului de pregătire a elevilor dotați la matematică pentru concursuri și olimpiade” a punctat dl M. Teleucă, dr., conf. univ., UPSC în discursul său „Aspecte ale implementării metodologiei rezultantei în scopul optimizării procesului de organizare a mediului de învățare pentru dezvoltarea competențelor matematice ale elevilor capabili de performanțe înalte”
Conferința și-a desfășurat activitatea în trei secții tematice: „Concepția rezultantei și aplicarea ei în științele naturale”, „Concepția rezultantei și aplicarea ei în științele socioumane” și „Concepția rezultantei și aplicarea ei în științele formale”.