În cadrul Salonului literar-muzical al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, studentele și profesorii Facultății de Filologie și Istorie a UPSC au adeverit epistemic și emoțional principiul interdisciplinarității literatură și muzică.
Evenimentul a fost conceput și moderat de către domnul Adrian Ghicov, doctor habilitat, conferențiar universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română, care a reunit metodologic individualități creatoare celebre pentru dezideratul formării profesionale prin fenomenul creativității interdisciplinare: Iulian Filip, Marian Stîrcea, Aliona Triboi, Maria Stoianov, Cristina Pintilie etc.
Centrată pe poezia pentru portativ scrisă de Ianoș Țurcanu, activitatea a implicat studentele Ina Berliba, Adelina Baxaneanu și Tatiana Kosorotova în realizarea discursurilor poetice și critice de justificare a unității indisolubile dintre muzică și poezie în spațiul creației poetului Ianoș Țurcanu. Ritmul, emoția, lirismul, inefabilul, abstractul au fost dominantele trăirii scenice, pe care studentele noastre le-au exprimat cu sinceritatea emoțiilor de cititoare vrăjite de solfegii care, în partitura inimii, pun doar poeme ce dau bucurie, acestea conectate fiind la limbajul universal al muzicii.
Interpreții consacrați pentru care Ianoș Țurcanu scrie purtat de notele din cântecul vieții umane, au consemnat, prin prezență, valoarea de adevăr a creației.
Profesorii Catedrei de Limba și literatura română – dr. conf. Olga Boz(prodecan) și dr. conf. Aliona Zgardan – au estimat importanța acestor activități de tipul saloanelor literare și muzicale la formarea multiaspectuală a filologilor și pedagogilor în postmodernitate.
Partenerii catedrei – LT „Iulia Hasdeu” și LT „Mihai Marinciuc” – cu absolventele ei meritorii – dr. Ala Radu și Ana Lașcu, profesoară cu grad didactic superior, au prezentat, cu elevii lor, produsele proiectului literar-artistic „Ianoș Țurcanu – Muzica vieții pusă pe note/ O trec prin corzile inimii mele” și au exprimat mulțumiri pentru invitația la colaborare.