Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” a organizat a treia Ediție a Conferinței Internaționale „Abordări inter/transdisciplinare în predarea științelor reale, (concept STEAM)”, dedicată a 85 aniversare a Profesorului universitar Ilie Lupu.
Conferința Științifică Internațională „Abordări inter/transdisciplinare în predarea științelor reale, (concept STEAM)”, s-a desfășurat în perioada 27-28 octombrie, 2023 în cadrul Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Internaționale (FMTI) cu sprijinul logistic al Facultății Biologie și Chimie (FBC) și Facultatea de Geografie (FG).
Interesul special pentru tematica abordată, atât din perspectiva științifică cât și didactică, a depășit contextul științific național și s-a extins la nivel internațional. La lucrările evenimentului respectiv s-au înregistrat pentru a participa circa 427 de reprezentanți ai mediului academic, preuniversitar și universitar din 8 țări: Moldova, România, Ucraina, Turcia, Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia.
La deschiderea conferinței cu un cuvânt de salut au venit: Vadim Iațchevici, Director General, Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare; Eduard Coropceanu, dr., prof. universitar, director Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic (UPSC); Constantin Gaindric, dr. habilitat, prof. universitar, dr. Honoris Cauza UST/UPSC, membru-corespondent Academiei de Științe a Moldovei; Andrei Braicov, dr., conf. universitar, decan facultatea FMTI (USPC). Vorbitorii au menționat importanța desfășurarea conferinței internaționale pentru creșterea nivelului profesional al profesorilor din sistemul preuniversitar și universitar și au punctat semnificația acestui eveniment din perspectiva dezvoltării și modernizării sistemului educațional din Republica Moldova. De asemenea s-a punctat necesitatea implementării conceptului STEAM în scopul creșterii interesului pentru științele reale și îmbrățișarea ulterioară a elevilor/studenților a unei cariere STEAM.
În cadrul sesiunilor plenare au luat cuvântul cunoscuți cercetători și profesori de la prestigioase centre universitare din Europa. Astfel, au fost prezentate rapoarte științifice de excepție, de către: Anatol Gremalschi, dr. habilitat, prof. universitar, dr. Honoris Cauza UST/USPC; Koray Kasapoglu, Dr., profesor universitar, Afyon Kocatepe University, Turcia; Cristian Voica, Dr., profesor universitar, Universitatea din București; Paweł Struś, Dr., profesor universitar, Universitatea Comisiei Naționale de Educație, Cracovia, Polonia; A. Davidenco, Dr. habilitat, prof. universitar la Institutul Regional Pedagogic din Cernigov și Universitatea Națională ”Taras Shevchenco” din Kiev, Ucraina; Katarzyna Jagielska, Dr., profesor universitar, Universitatea Pedagogică din Cracovia, Polonia; Emese Vargyas, Dr., profesor universitar, Universitatea din Leipzig; Marcel Teleucă, Dr., conf., universitar, UPSC; Adrian Ghicov, Dr., habilitat, prof. universitar, UPSC.
În cadrul Conferinței Internaționale a fost organizată o sesiune specială dedicată în exclusivitate a 85-a aniversare a profesorului universitar Ilie Lupu.
La deschiderea sesiunii speciale dedicată destinsului profesor Ilie Lupu, Liubomir Chiriac, dr. habilitat, profesor universitar, președintele Comitetului Științific a menționat: ”Un rol important în dezvoltarea didacticilor științelor reale și pregătirea cadrelor de calificare înaltă, în cadrul Universității de Stat din Tiraspol (UST), l-a avut profesorul universitar Ilie Lupu, care în cooperare cu academicianul Mitrofan M. Cioban și profesorul universitar Andrei Hariton, în anul 2002, au constituit Școala Doctorală ,,Teoria și metodologia instruirii” din cadrul UST (cu sediul în Chișinău), unica în acest domeniu în Republica Moldova. Grație cercetărilor avansate în domeniul didacticii, în cadrul Universității de Stat din Tiraspol a fost fondat unicul seminar științific de Profil și Consiliul Științific Specializat în domeniul didacticii științelor exacte și ale naturii în Republica Moldova. Astfel, pe parcursul ultimii 20 de ani de activitate, în cadrul Școlii doctorale, au fost susținute circa 47 de teze doctor în științe. Un rezultat frumos pentru Școala doctorală și un rezultat excelent pentru știința pedagogică din țara noastră.”
În contextul dat, Angela Globa, dr., conf. univ., prorector pentru digitalizare, comunicare, imagine și relații cu partenerii sociali a punctat următoarele: ”Profesorul Ilie Lupu a publicat peste 150 de lucrări metodico-ştiinţifice, 6 monografii, 9 manuale pentru studenţi şi elevi, 4 ghiduri pentru profesori şi părinţi şi alte 17 cărţi pe diferite probleme ale învăţământului matematic universitar şi preuniversitar. A prezentat peste 70 de comunicări la conferințe științifice de diferit rang. Direcţia principală de cercetare a dlui Profesor Ilie Lupu se referă la bazele psiho-pedagogice ale procesului educaţional matematic modern, contribuind astfel substanțial la modernizarea sistemului de educație din Republica Moldova.”
Dna prorector Angela Globa, în numele Senatului UPSC, pentru merite deosebite în predare și cercetare, i-a decernat dlui Profesor Ilie Lupu, medalia UPSC ”Ion Creangă”.
„Activând în cadrul Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale Profesorul Ilie Lupu, a reușit să creeze propria Școală Știinţifică axată pe cercetări în domeniul metodologiei instruirii și didacticii științelor exacte. Profesorul Ilie Lupu, din 2004 este Președinte al Consiliului Științific Specializat în domeniile didacticii științelor reale și ale naturii. Sub conducerea și îndrumarea Profesorului Ilie Lupu au fost susţinute circa 20 teze de doctor în ştiinţe pedagogice, ” a subliniat Andrei Braicov dr., conf. universitar, decan facultatea FMTI, USPC.
Eduard Coropceanu, dr., prof. universitar, director al Institutului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic (UPSC), a punctat: „Profesorul Ilie Lupu rămâne, până în prezent, să fie primul și unicul, doctor habilitat în domeniul didacticii științelor exacte. Lucrările sale sunt în prezent sunt analizate și studiate cu atenție de studenți, doctoranzi și profesori. În acest sens „Teoria şi metodologia instruirii”, direcția de cercetare a Prof. Ilie Lupu, a fost dezvoltată considerabil și a contribuit semnificativ la modernizarea sistemului educațional din țara noastră.”
În cadrul Conferinței, timp de două zile, au activat 4 secții, în care s-au ținut circa 120 de rapoarte științifice:
- Abordări inter/transdisciplinare în studierea matematicii (concept STEAM); Moderator Dorin Afanas, dr. conf. universitar;
- Studierea informaticii și tehnologiilor informaționale din perspectiva STEAM; Moderator Maria Pavel,dr. conf. universitar;
- Implementarea inter/transdisplinaritații în procesul de predare-învățare a fizicii și științelor tehnice (concept STEAM); Moderator Igor Postolachi, dr. conf. universitar;
- Integrarea STEAM în procesul de studiere a biologiei, chimiei și geografiei; Moderator Lucia Căpățână, dr. conf. universitar și Sofia Grigorcea, dr, conf. universitar.
”În cadrul celei de-a III ediții a Conferinței Internaționale au fost prezentate 121 de rapoarte științifice care au trezit un interes sporit referitor la aplicarea practică a conceptului STEAM. În contextul dat: nouă rapoarte au fost ținute în plenara mare de profesorii invitați de la Universitățile prestigioase din Europa, circa 33 de rapoarte au fost prezentate la I secție, 28 de rapoarte la secția II, 26 de rapoarte la secția III și 25 de rapoarte la secția IV. În cadrul fiecărei secții au fost examinate noi abordări metodice și produse didactice care ar putea să contribuie la creșterea interesului elevilor și studenților privind studierea științelor reale. Credem că conferința respectivă va deveni una tradițională în spațiu nostru educațional și va genera soluții practice privind dezvoltarea și implementarea metodologiei studierii științelor reale.” a declarat Liubomir Chiriac, dr. habilitat, profesor universitar, președintele Comitetului Științific.
Anatol Gremalschi, dr. habilitat, prof. universitar, dr. Honoris Cauza UST/USPC a menționat: ”Conceptul STEAM devine tot mai popular la noi în țară și devine tot mai atractiv pentru tineri. Îmi pare bine că mi-am adus contribuția la desfășurarea conferinței respective. Felicit organizatorii Conferinței STEAM, desfășurată în cadrul facultății FMTI.”
Andrei Davidenco, dr. habilitat, prof. universitar la Institutul Regional Pedagogic din Cernigov și Universitatea Națională ”Taras Shevchenco” din Kiev, Ucraina a punctat: ”A treia ediție a conferinței respective, în opinia mea, a fost organizată la cel mai înalt nivel și trebuie să recunoaștem că a devenit un eveniment științific important în regiunea noastră. Întrunind participanți din diverse țări și din cele mai prestigioase centre universitare europene prin intermediul conferinței respective s-a efectuat un schimb viu de idei, opinii, viziuni și realizări”.
Cristian Voica, Dr., profesor universitar, Universitatea din București a subliniat: ”Cu reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, acum Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, cooperez mai bine de 20 de ani. În toată această perioadă m-am convins că nivelul științifico-didactic a colegilor mei din Moldova este destul de avansat și acest fapt le permite să obțină rezultate frumoase atât din perspectivă științifică, cât și didactică. Conferința STEAM, la care am participat cu plăcere în calitate de speaker, demonstrează că astfel de evenimente sunt mai foarte necesare pentru comunitatea științifică din spațiul nostru.”
Volumul de lucrării științifico-metodice prezentate și cadrul conferinței și acceptate spre publicare va fi plasat pe site-ul www.upsc.md.
Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Internaționale a fost constituită în anul 1930, în cadrul Universității de Stat din Tiraspol, și este prima facultate din sistemul de învățământ superior din țară. În urma războiului transnistrean din 1992 a fost izgonită de forțele separatiste din orașul Tiraspol și evacuată în Chișinău, unde continue să activeze până în prezent, iar din 2022 în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Conferința științifică internațională este organizat în cadrul proiectului de cercetări științifice „Metodologia implementării TIC în procesul de studiere a științelor reale în sistemul de educație din Republica Moldova din perspectiva inter/transdisciplinarității (concept STEAM)”, inclus în „Program de stat” (2020-2023), Prioritatea IV: Provocări societale, cifrul 20.80009.0807.20, cu suportul financiar oferit de Agenția Națională pentru Dezvoltare și Cercetare.
Biroul de Presă a Facultății Fizică Matematică și Tehnologii Informaționale