La UPSC, sesiune de promovare a burselor și inițiativelor internaționale

Octombrie este luna când UPSC prezintă comunității academice bursele și posibilitățile de internaționalizare oferite de Oficiul Erasmus+, AUF, DAAD, OeAD și Ambasada SUA.

La 24 octombrie 2023, Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC a invitat studenții, cadrele academice și cercetătorii interesați de oportunități de mobilități și proiecte internaționale la o sesiune de informare, în cadrul căreia au primit informații valoroase din prima sursă.

Prorectorul pentru Relații Internaționale, Doamna Ludmila Armașu-Canțîr, a deschis ședința, exprimându-și certitudinea că mobilitățile internaționale oferă posibilitatea de a ieși din zona de confort, de a schimba viziunea, de a studia lucruri noi, de a crea noi posibilități de colaborări de succes.

Bursierul Fulbright, Robert Eckhart, a prezentat posibilitățile de schimburi academice și studii în SUA, precum programul FLEX, UGRAD, Work&Travel, Fulbright, a definit modalitățile optimale de realizare a unui dosar de candidatură eficient, a venit cu exemple din propria activitate în calitate de bursier internațional și cu convingerea că atât studenții, cât și cadrele academice vor manifesta curaj și perseverență în a se încadra în mobilități internaționale.

Lectorii DAAD și OeAD, Mario Radermacher și Lucia Bayrleitner au îndemnat studenții germanofili și nu doar să se înscrie în programele oferite de serviciile pe care le reprezintă. Mario Radermacher, fost bursier Erasmus+ a prezentat ofertele de studii și școli de vară pentru studenți, dar și ofertele de burse postdoctorale pentru cercetători. Lucia Bayrleitner a prezentat posibilitățile de studii și cercetare, dar și activități culturale și educative în care pot participa pe parcursul mobilităților academice în Austria.

Coordonatorul Oficiului Național Erasmus+ în Moldova, doamna Claudia Melinte, a prezentat posibilitățile Erasmus+ atât pentru studenți, cât și pentru personal academic și managerial (proiecte de mobilități academice, programul de mobilități individuale Joint Master Degree, Mobilități virtuale), a subliniat implicarea activă a UPSC în proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior și a salutat inițiativa de implicare în scrierea proiectelor Jean Monnet. La fel, a anunțat despre deschiderea Oficiului Erasmus+ din Moldova de a reveni cu o sesiune de informare suplimentară în luna noiembrie.

Responsabila Bureau National AUF-Moldova, doamna Claudia Vișan a felicitat universitatea pentru implicarea activă în activități francofone, atât prin intermediul Centrului de angajabilitate francofon, cât și prin implicarea directă a facultății, a apreciat participarea studenților în activitățile organizate de AUF (formări referitoare la inserția în câmpul muncii și crearea unei afaceri proprii, școli de vară, proiecte, cenacluri literare, concursuri internaționale francofone) și a prezentat oportunitățile de proiecte și mobilități finanțate de AUF.

Domnul Vitalie Cîrhană, directorul Centrului de informare pentru Erasmus+ Youth & European Solidarity Corps, a venit cu o prezentare originală a posibilităților de mobilități de învățare non-formală pentru studenți și lucrători de tineret, dar și oportunitatea de participare în scrierea și depunerea proiectelor de consolidare a capacităților în domeniul tineretului.

Toți prezentatorii au conchis că liderismul și implicarea activă sunt cheia succesului în depunerea dosarelor de succes pentru mobilități academice și scriere de proiecte valoroase pentru întreaga comunitate. 

Loading