Seminar metodologic: „Asigurarea suportului psihologic pentru învățământul liceal: domeniile afectiv, psihocomportamental, cognitiv”

La data de 27 septembrie 2023, la Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a avut loc seminarul metodologic: „Asigurarea suportului psihologic pentru învățământul liceal: domeniile afectiv, psihocomportamental, cognitiv”. Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Bazele teoretice și metodologice ale asigurării activității psihologice în sistemul de învățământ general din perspectiva abordărilor societale contemporane” (cifrul 20.80009.1606.10., conducător de proiect Angela CUCER, doctor în psihologie, conferențiar cercetător) în parteneriat cu Departamentul Psihologie, Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială din cadrul USM.

Cu cuvânt de salut la eveniment au participat invitați speciali: dna. Diana ANTOCI, dr.hab., conf.univ, prorector pentru cercetare UPS „Ion Creangă”; dl. Eduard COROBCEANU, dr. prof. univ., director Institutul de Cercetare Inovare și Transfer tehnologic; dna. Virginia RUSNAC, dr, conf.univ., director Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică; dl. Petru JELESCU, dr.hab.în psihologie, prof. univ., UPSC; dna. Maria Vîrlan, dr.,conf.univ.

De asemenea, la eveniment au participat:

  • membrii echipei de proiect: Angela CUCER, dr., conf. cercet., Iulia RACU, dr. hab., conf. univ., Victoria MAXIMCIUC, dr., conf.univ., Adriana CEBANU, dr. conf. univ., Mariana BATOG, cercet. științific, Tatiana LUNGU, cercet. științific, Lilia GOLOVEI, cercet. științific, Emilia FURDUI, cercet. științific.
  • partenerii din cadrul Universității de Stat din Moldova, Departamentul Psihologie, Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială: dna Raisa CERLAT, dr.conf.univ., Galina RAVIȚCHI, dr.,lector universitar.
  • colegii din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership: dna Elena PUZUR, dr,lector universitar, Violeta VRABII, dr., lector universitar.
  • colegii din cadrul proiectului „Reconfigurarea procesului de învățare din învățământul general în contextul provocărilor societale”: dna Ludmila FRANȚUZAN, dr., conf. cercet., dna Cristina SRAISTARU, dr.

De asemenea, la eveniment au participat on-lain circa 120 psihologi din instituțiile școlare din Republica Moldova.

În cadrul seminarului, au fost puse în discuție următoarele subiecte: formarea culturii psihologice la elevi – obiectiv de bază al serviciului psihologic școlar; modalități de dezvoltare a gândirii în mediul educațional; modalități de dezvoltare a percepției în mediul educațional; managementul asigurării asistenței psihologice la treapta liceală; evaluarea și intervenția psihologică pentru valorificarea potențialului comunicării la elevii din treapta liceală; aplicarea instrumentelor și resurselor digitale în cadrul activității serviciului psihologic la ciclul liceal; intervenția psihologului școlar in gestionarea situațiilor de criza si susținerea elevilor din grupul de risc; asigurarea activității psihologice a afectivității adolescenților – metode de evaluare și intervenție; explorarea resurselor personale la elevii de la treapta liceală; asistența psihologică cu privire la limbajul elevilor: limite și oportunități; asigurarea activității psihologice în sistemul de învățământ general cu privire la dezvoltarea sferei relaționale a elevilor; metode de prevenție și psihoprofilaxie a comportamentului antisocial la elevi; dezvoltarea personală și profesională a psihologilor din sistemul educațional.

Membrii echipei de proiect „Bazele teoretice și metodologice ale asigurării  activității psihologice în sistemul de învățământ general din perspectiva provocărilor societale” își exprimă mulțumirea și recunoştința față de administraţia Institutului de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic, față de invitații speciali, colegi, precum și față de toți psihologii din școala generală pentru participare la acest eveniment.

Loading