Comunitatea academică din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în neființă a ex-rectorului UST, Dlui Petru Tolocenco – doctor în filologie, ilustru om de știință, manager talentat.
Dl Tolocenco și-a început activitatea sa profesor într-o școală de la țară, apoi a fost numit director. Ulterior, este invitat în calitate de lector universitar la Catedra de Limbă Română a Institutului Pedagogic de Stat „Taras Şevcenko” din Tiraspol. Concomitent, studiază la doctorantură, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, iar în anul 1972, susţine teza de doctor în filologie.
Între anii 1970-1974, activează ca lector, lector superior, conferențiar universitar, iar din 1974 deţine şi diverse funcţii de conducere: decan al Facultăţii de Filologie, şef de catedră, prim-prorector pentru studii, iar din mai 1992 până în septembrie 2002 – rector al Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău).
În iulie 1992, în urma declanşării conflictului militar de către forţele antinaţionale, separatiste, Universitatea de Stat din Tiraspol a fost evacuată în mun. Chişinău în conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 480 din 9 iulie 1992. Pe parcursul anilor 1992-2002, sub conducerea Dlui rector Tolocenco, a fost creată o bază materială proprie, suficientă pentru a continua procesul de învăţămînt şi de cercetare. Dar ce era și mai important, Dl Tolocenco a reușit să păstreze colectivul profesoral-didactic, potențialul de bază a Instituției. În această perioadă, în Universitate, au loc reforme istorice generate de politica de democratizare a învăţămîntului, de depolitizarea şi de deideologizarea a sa. Sunt elaborate noi planuri de studii şi programe analitice. Se extind relaţiile de colaborare cu instituţii din România și din alte țări. Au loc conferinţe ştiinţifice şi manifestări studenţeşti, la care participă specialişti din diverse domenii din instituţii de cercetare, de învăţămînt superior din ţară şi de peste hotarele ei. În pofida condiţiilor nefavorabile de evacuare, în Universitate, s-a intensificat procesul de cercetare ştiinţifică şi de pregătire a specialiştilor prin doctorat şi postdoctorat.
Dl Petru Tolocenco a publicat peste 50 de lucrări ştiinţifice şi didactice, publicistice, inclusiv 3 monografii, 3 manuale pentru învăţămîntul preuniversitar şi universitar, a monitorizat în calitate de conducător științific scrierea a două teze de doctor în filologie. Exigent, dar și foarte generos, împărțea cu discipolii săi cunoștințele, experiența, abilitățile de cercetare acumulate.
Meritele Dlui Petru Tolocenco au fost menționate și de conducerea țării: este cavaler al ordinului „Gloria Muncii”, de asemenea, Domniei Sale i s-a conferit titlul onorific de „Om Emerit”.
Dl Petru Tolocenco și-a trăit viața cu cinste și demnitate, și-a îndeplinit datoria față de Patrie, față de societate și familie, la fel de cinctit.
Sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor apropiați….
Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți. Veșnică pomenire…