Un nou program de formare profesională, inovativ pentru sistemul educațional din Republica Moldova, este elaborat și implementat în această săptămână la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Programul Mentorat de practică pedagogică este destinat cadrelor didactice de toate nivelurile din sistemul de învățământ din Republica Moldova și este elaborat de Daniel MARA, Prof. univ. Dr., Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România și expert internațional în domeniul mentoratului.
Programul de formare profesională ((30 de ore) include șase module tematice: I. Mentoratul de practică pedagogică azi; II. Profesionalizarea carierei didactice prin mentoratul de practică pedagogică – politici și direcții de acțiune; III. Mentorat în proiectarea activităților didactice; IV. Managementul activităților de practică pedagogică, V. Portofoliul de practică pedagogică; VI. Evaluarea și autoevaluarea activităților de practică pedagogică.
Scopul programului constă îndezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice din învățământul superior și din cel general în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și a facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.
Pilotarea și implementarea programului de formare profesională se realizează prin organizarea a trei sesiuni de instruire a cadrelor didactice universitare și din învățământul general, desfășurate în perioada 11-15 septembrie 2023 la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. La instruiri participă aproximativ 100 de persoane (35 cadre didactice universitare și peste 60 de cadre didactice din învățământul general). Programul finalizează cu evaluarea și certificarea competențelor profesionale ale formabililor în domeniul mentoratului de practică pedagogică, care vor instrui și îndruma, la rândul lor, colegi din instituțiile în care activează.
Programul Mentorat de practică pedagogică se realizează în cadrul subproiectului instituțional: „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” (ACRVP), obținut de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în Proiectul Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Băncii Mondiale.