Vizita de studiu a echipei UPSC la European Schoolnet

În perioada 02 – 05 aprilie 2023, o echipă formată din reprezentanți ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și ai Proiectului Tehnologiile Viitorului au efectuat o vizită de studiu la Bruxelles, Belgia.

Echipa UPSC a fost coordonată de Alexandra Barbăneagră, rectorul instituției și Victoria Belous, directorul Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Prima oprire a delegației a fost la Future Classroom Lab creat de European Schoolnet, unde s-a discutat despre medii de învățare inspiraționale, practici pedagogice inovatoare și echipamente educaționale și tehnologii de ultimă generație. Bart Verswijvel, consilier principal din cadrul FCL a prezentat cele mai noi inițiative care sunt pilotate în școlile membre ale proiectului. Un exemplu este proiectul Novigado „Învățare activă și predare inovatoare în spații de învățare flexibile” care are ca obiectiv de a sprijini școlile și alți actori relevanți în tranziția de la o clasă convențională și centrată pe profesor la practici de predare care promovează învățarea activă cu sprijinul unor medii de învățare inovatoare și utilizarea TIC relevante.

Informații relevante privind dezvoltarea profesională: Academia Europeană Schoolnet și programele  FCL au fost prezentate de Jelena Milenkovic. Eddy Grand-Meyer,  ofițer de implicare și sensibilizare științifică a vorbit despre activitatea Departamentului de Educație Științifică în cadrul FCL.

  • Informații suplimentare găsiți, aici.

O întrevedere a avut loc la Comisia Europeană cu Michael Teutsch, Șef de unitate. Școli și multilingvism. DG Educație, Tineret, Sport și Cultură unde subiectele de discuție sau axat pe politici și inițiative de transformare digitală a educației la nivel European. În cadrul discuțiilor a fost împărtășită experiența țării noastre de implementare a proiectului „Internet Gigabit pentru școala ta” ca fiind una din inițiativele majore de asigurare a conexiunii la internet de mare viteză pentru școlile din Moldova.

Domeniile STEM/STEAM au fost un al focus al dialogului din perspectiva dezvoltarea competențelor STEM în rândul tinerilor, astfel încât să poată fi pregătiți pentru oportunitățile din economia digitală a viitorului și îmbunătățirea accesului la educația STEM/STEAM pentru elevi.

Agenda vizitei de studiu a inclus și vizita muzeului TEHNOPOLIS, sesiuni de informare și documentare la Centre de științe și laboratoare cum ar fi Be Central care este un centru de inovare digitală situat în inima Bruxelles-ului. Este o organizație condusă de comunitate care promovează antreprenoriatul digital și inovația, oferind o gamă largă de resurse și servicii de sprijin startup-urilor, întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și altor actori din economia digitală. Cityfab 1, un alt centru vizitateste un spațiu dedicat fabricației digitale. Acest fablab, „laborator de fabricație”, oferă acces oricui la instrumente și cunoștințe necesare pentru a realiza proiecte folosind mașini controlate de computer, indiferent de nivelul său de competențe digitale.

Loading