De Ziua mondială a sindromului Down, la UPSC – workshopul „Limbajul acceptării”

Astăzi 21 martie 2023, de Ziua mondială a sindromului Down și Zilei mondiale a asistenței sociale, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crangă” din Chișinău,  în parteneriat cu Asociația Obștească „Prietena Mea”, au organizat workshopul „Limbajul acceptării”.

Evenimentul, adresat studenților, masteranzilor, cadrelor didactice și tuturor celor interesați de acest subiect, a avut menirea, în semn de solidaritate, să informeze și sensibilizeze participanții, dar și întreaga opinie publică, vis-a-vis de diferențele umane ale copiilor și persoanelor cu sindromul Down.

În Republica Moldova, anual, în jur de 6% din copiii nou-născuți sunt cu sindromul Down, adică, în jur de 50. Stereotipurile și prejudecățile față de copiii și față de persoanele cu sindromul Down sunt cea mai accentuată barieră pentru incluziunea lor socială. De aceea, este nevoie de informare și sensibilizare a societății pentru acceptarea diferențelor, susține Ludmila Adamciuc, autoarea „Abecedarului egalității”.

Participanții au avut ocazia să o cunoască pe fondatoarea AO „Prietena mea” – Ludmila Adamciuc, mama unei fetițe minunate cu Sindromul Down, care, într-o atmosferă caldă și amicală, povestind din experiența proprie, a inspirat prezența, în vederea acceptării pentru incluziune socială a celor care sunt Copiii Soarelui.

Purtatul ciorapilor diferiți este una dintre modalitățile prin care comunitatea care promovează incluziunea persoanelor cu Sindromul Down, contribuie la ridicarea gradului de conștientizare și acceptare față de aceste persoane Ciorapii desperecheați fac referință la imparitatea adusă de cel de-al treilea cromozom cu numărul 21. Acest element atrage priviri și servește adesea drept început de conversație și motiv de comunicare despre Sindromul Down și particularitățile acestuia, precum și despre importanța acceptării și incluziunii persoanelor cu Sindromul Down.

Studenții programelor de studii de la Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, UPSC, licență: „psihopedagogie specială”, „asistență socială”, dar și ai programelor de master: „Logopedie”, „Activitatea psihoeducațională de consiliere și psihoterapie a psihologului practic”, „Politici sociale de susținere a familiei și copilului”, prezenți la workshop, cu recunoștință, au apreciat deschiderea și efortul Ludmilei Adamciuc, a obiectivelor strategice și a activității desfășurate de AO „Prietena Mea”.

__________________________

În anul 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis celebrarea, în mod oficial, a zilei dedicate Sindromului Down, în data de 21 martie (adică cea de-a 21-a zi a lunii a treia din fiecare an), ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză: persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu 3 cromozomi în perechea 21 (în loc de 2). Cinci ani mai târziu, la 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 21 martie: „Ziua mondială a sindromul Down”, recomandând tuturor statelor membre şi societății civile să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli cromozomiale prin sensibilizarea opiniei publice. Prima ediție a acestei zile datează, oficial, cu anul 2012.

Loading