Absolvent și Doctor Honoris Causa al UPSC, poetul Grigore Vieru – omagiat la el acasă

Astăzi, 14 februarie 2023, poetul român Grigore Vieru a fost omagiat la el acasă.

Absolvent și Doctor Honoris Causa al UPSC, poetul rămâne a fi preferința literară a studenților și a cadrelor științifico – didactice ale universității. Acțiunea a purtat genericul unui eseu dedicat poetului de către confratele său de condei Ion Hadârcă: GRIGORE VIERU: VERBUL DE LUMINĂ.

Întruniți într-o atmosferă de cenaclu literar-artistic, participanții la eveniment au reconfirmat axiologia versului vierean și actualitatea tezaurului literar al Poetului.

Oaspeții de onoare – poetul Ion Hadârcă, muzicianul Viorel Burlacu, feciorul Călin Vieru, profesorul universitar, dr. habilitat Alexandru Burlacu – și-au deschis cufărul amintirilor nespuse încă și le-au vorbit studenților despre figura emblematică, vocea unică a scriitorului în spațiul liricii românești.

Academicianul Ion Hadârcă a îmbălsămat sufletele celor prezenți cu poeme pe potriva măreției lui Grigore Vieru. De asemenea, poetul Ion Hadârcă, absolvent și el al UPSC, a reiterat faptul că Grigore Vieru rămâne și în secolul al XXI-alumina de veghe a Limbii Române.

Călin Vieru, unul dintre feciorii poetului, a evocat, prin detalii biografice impresionante, valoarea de familist și prieten al copiilor de toate vârstele. Vieru-Fiul a amintit prezenței cum Vieru-Tatăl îi iubea necondiționat.

Profesorul universitar, doctorul habilitat Alexandru Burlacu a motivat studenții în raport cu valoarea lecturii creației lui Gr. Vieru prin grilele postmoderne ale receptării creației literare.

Interpretul și compozitorul Viorel Burlacu, maestru în artă, pe acorduri sublime de chitară, a înaripat publicul prezent la eveniment prin trăirea muzicală de excepție a creației lui Grigore Vieru, demonstrând audienței că opera literară a Poetului se plasează ideal la confluența celor două arte surori: literatura și muzica.

Doctorul habilitat, profesorul universitar Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limba și literatură română, a specificat faptul că, în mediul universitar actual, Grigore Vieru își găsește un loc tot mai sigur în competențele și atitudinile profesorilor-filologi în devenire, constantele creației sale devenind crez și atitudine profesională pentru aceștia.   

La eveniment, au fost prezenți gimnaziști și liceeni pasionați de poezia lui Grigore Vieru din Liceul de Limbi Moderne și Management, partenerii UPSC. Aceștia, împreună cu profesorii lor – Adrian Idricean, Viorica Lungu și Ana Vlad – au făcut ansamblu literar-muzical pe motivele creației marelui poet, etalând o trăire inedită a creației autorului.

Studenții Facultăți de Filologie și Istorie au recitat emoționant și convingător versurile care circumscriu coordonatele fundamentale ale creației lui Grigore Vieru: Limba Română, Mama, Patria, Creația, Iubirea și Viața, etc.

Un grup de studenți, originari din Camerun, ghidați de conferențiarul universitar, dr. Lucia Cepraga, pe filiera cultural-academică interuniversitară: UPSC-ASEM, au demonstrat că opera literară a lui Gr. Vieru reprezintă o emoție umană universală.

Doamna decan Gabriela Topor, conferianțiar universitar, doctor și doamna prodecan Olga Boz, conferianțiar universitar, doctor, au oferit oaspeților diplome de excelență, apreciind rolul și importanța creației literare a lui Grigore Vieru în formarea gustului estetic al studenților pentur literatura de valoare.

Astfel, această zi, marcată în calendar de a 88-a aniversare a Poetului Gr. Vieru, dar și ca Ziua Națională a Lecturii, a trecut sub semnul evocării unui poet care a făcut ca valorile limbii române să vibreze pe toate meridianele.  

Loading