Ateliere creative la Facultatea de Arte Plastice și Design, în cadrul Programului CULTURA

În data de 21 ianuarie 2023, în incinta Facultății Arte Plastice și Design a avut loc un rând de evenimente în cadrul Programului CULTURA, la care au participat studenți și profesori din facultate precum și din Colegiul de Arte „V. Postoikin”, Bender, Colegiul Tehnologic din Chișinău, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, Școala de Arte Plastice din Dubăsari, Centrul Educațional din Dubăsari, Școala de Arte Plastice din Cocieri.

Au fost realizate mater-classuri coordonate de profesorul facultății Eugen Reabenchi сu tematica „Eco-print” – imprimeu prin contact free hand, obținere de bază pt vopsire hand made, Natalia Iampoliskaia, reprezentantă al Colegiul de Arte „V. Postoikin” cu tema „Elaborarea eșarfelor prin batic cu noduri”, Marina Jucova cu tema „Pictura decorativă a farfuriilor in tehnica punctelor”.

Invitații au avut ocazia să facă o excursie prin atelierele de lucru din facultate precum și să participe la lansarea  expoziției de pictură și grafică desfășurată în holul etajului 3 al facultății arte Plastice si Design.

Artele și meșteșugurile populare sunt baza identității culturale a regiunii. Păstrarea și dezvoltarea tradițiilor artelor și meșteșugurilor și transferul lor către generațiile următoare este o sarcină prioritară în arta contemporană. O serie de activități de Master-class au avut, cu scopul de promovare a activităților artistice, precum și schimbul de experiență a studenților și profesorilor, în cadrul unor proiecte comune în domeniul educației artistice, în aria artelor decorative-aplicate. Scopul acestui proiect este de a atrage atenția publicului asupra tehnicilor tradiționale de artă decorativă prin sporirea participării la expoziții de arte decorative și master clase, vizitarea expozițiilor de artă contemporană, schimbul de experiență acumulată a profesorilor în domeniul dreptului de autor și dezvoltări profesionale în tehnicile artelor decorative, complementaritatea tendințelor moderne în dezvoltarea artei decorative în cadrul instituțiilor de învățământ artistic, dezvoltarea continuității educației artistice, dezvoltarea abilităților artistice a studenților de pe ambele maluri ale Nistrului, familiarizarea studenților și profesorilor cu tehnicile inedite de autor și tehnicile maeștrilor moderni – profesioniști în domeniul artelor și meseriilor, cunoașterea lucrărilor creative ale studenților realizate în diverse tehnici ale artei decorative.           

Acest eveniment este desfășurat cu suportul financiar al Programului „Măsuri de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Coordonatori de proiect: Asociația „Platforma CULTURA” Chișinău, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală „Paragon”, Bender.

Loading