Pe data de 22 noiembrie 2022, Violeta BULAT doctorandă a Școlii doctorale „Ştiinţe ale educaţiei” a UPSC, Republica Moldova, a susținut o prezentare privind proiectul său de cercetare la Universitatea Leipzig din Germania. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul programului Erasmus+ KA 107.
„Pentru mine programul de mobilitate constituie o platformă de oportunități, validare profesională și un network de oameni valoroși. Studiile la Universitatea din Leipzig mi-au demonstrat că doar printr-o atitudine și viziune corespunzătoare poți realiza ce-ți dorești. Sistemul educațional german se distinge semnificativ de alte sisteme de învățământ, implicând studenții într-o schema performativă, astfel încât, la absolvire, aceștia să aibă un nivel academic foarte ridicat. Universitatea din Leipzig este dotată cu absolut tot ce-ți poți imagina pentru o dezvoltare profesională calitativă. M-am bucurat foarte mult că proiectul la care lucrez în cadrul studiilor de doctorat a prezentat interes și a fost ascultat de publicul de aici. Sper foarte mult ca această mobilitate Erasmus+ KA 107 să constituie baza unor noi colaborări academice”, a subliniat Violeta BULAT.
Pe parcursul perioadei de mobilitate din cadrul programului Erasmus+ KA 107, Violeta Bulat a participat la cursuri și seminare livrate de către Academia de Cercetare din Leipzig. Academia de Cercetare din Leipzig reprezintă o subdiviziune universitară care sprijină cercetarea, prin organizarea diverselor workshop-uri, seminare, webinare, scoli de vară/iarnă și alte evenimente. De asemenea, s-a întâlnit cu cadre didactice și studenți din cadrul Universității din Leipzig și a beneficiat de posibilitățile de cercetare în cadrul bibliotecii universitare.
„După acest program de mobilitate, voi pleca acasă cu impresii de neuitat despre oameni și frumoasa regiune a Saxoniei, despre sistemul german de învățământ universitar, despre cultura și civilizația germană. În această perioadă am cunoscut mulți oameni cu personalități diferite, am stabilit prietenii și, prin prelegeri și muncă în echipă, am putut să-mi lărgesc abordarea culturală și să-mi îmbunătățesc abilitățile de limbă germană. În acest sens, îmi exprim întreaga recunoștință Universității din Leipzig și Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, considerând că fiecare experiență ne formează caractere puternice, ne îmbogățesc nu doar intelectual dar și emoțional. De aceea, îndemn fiecare student să aplice la diferite programe de schimb de experiență pentru a depăși zona de confort.” a încheiat Violeta BULAT.