Masa rotundă „Strategii de reglare emoțională pentru securitatea psihologică la copii”

Masa rotundă, cu genericul „Strategii de reglare emoțională pentru securitatea psihologică la copii”, în cadrul proiectului Proiectul de cercetare ,,Aspecte psihosociale ale securității psihologice și manifestările ei în plan social la copii’’, cu cifrul nr. 20.80009.0807.31 a adunat speciliști în domeniu, vineri, 07 octombrie 2022, pentru discuții tematice despre securitatea psihologică.

Evenimentul a fost moderat de către directorul de proiect dl. Sergiu Sanduleac, doctor în psihologie, conferențiar universitar și a întrunit 60 de participanți în regim mixt (online și offline) în „Clasa Viitorului”. La eveniment, au participat cadre didactice, logopezi și psihologi practicieni și școlari din România și Republica Moldova.

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate fațetele securității psihologice și diferența dintre securitate psihologică, consemnate următoarele concluzii: Persoanele aflate într-o stare de pericol psihologic tind să aleagă răspunsuri negative, inadecvate (evitarea pericolului sau reacție excesivă), în timp ce persoanele aflate într-o stare de securitate, chiar și atunci când amenințarea este reală, tind să aleagă răspunsuri pozitive și adaptative la insecuritate

Dacă o persoană se află într-o stare de siguranță, poate vedea situația ca pe o oportunitate pentru o experiență pozitivă, poate fi ghidată nu numai de un scop pe termen scurt, ci și de dorința de a transforma situația sau evenimentul să fie de durată, experiență pozitivă

A fost identificat un element cheie ce urmează a fi cercetat din perspectiva tematicii securității psihologice cum ar fi conceptul de „vulnerabilitate”. A fost, l a fel, efectuat un schimb de opinii din experiența specialiștilor dar schimb de activități utilizate pentru a soluționa problema, au fost identificate surse suplimentare de documentare cu privire la securitatea psihologică, dar și prezentate produsele activității proiectului. 

Loading