Defileu de modă „Univer Art Fasion”, ediția 2022

De aproape 20 de ani, Facultatea Arte Plastice și Design a UPSC pregătește specialiști calificați în Design vestimentar, competitivi pe piața muncii. Deși uneori a fost abordată ca fiind un capriciu, Moda înseamnă, înainte de toate, inspirație. Moda include valori artistice de la stil vestimentar la arhitectură și se extinde la filosofii, modalități comportamentale, științe sociale. Stilul, designul vestimentar este un limbaj ce expune o poveste despre cel care îl adoptă, fiind un mod de comunicare non-verbală pe înțelesul individual pentru fiecare.

Adevărate povești au relevat studenții Facultății Arte Plastice și Design, UPSC, în data de 19 iunie 2022, în Parcul „Valea Morilor” prin prezentarea lucrările dibăcite cu atâta inspirație și măiestrie artistică. Defileul de modă „Univer Art Fasion” devine o tradiție universitară și este la a 2-a ediție, fiind, și de data asta, apreciat merituos.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcția Cultură a Municipiului Chișinău, Școala „AD Models”, Compania Publică Teleradio Moldova. Voia bună și buna dispozișie a fost întreținută de solista Operei Naționale – Cristina Goncearova și Ady Carp – interpret de muzică ușoară.

La acest eveniment extraordinar, studenții programul de studii „Design vestimentar” au prezentat 13 colecții vestimentare realizate în cadrul tezelor de licență și master, facultatea Arte Plastice și Design și Colecția „Istorii urbane”, lucrare comună:

1. Coliban Valeria – colecția „Fantomele Trecutului”;

2. Balan Raisa – colecția „Restructuration”;

3. Ostafi Elena – colecția „Скульптурный Bернисаж”;

4. Cestniuc Vlada – colecția „Glam Rock”;

5. Crudu Elisaveta – colecția „Opus Musivum”;

6. Mușchei Antonina – colecția „Melania Galathea”;

7. Chetrușca Dorina – colecția „Yamato no Orochi”;

8. Parasii Maria – colecția „Intrstellar”;

9. Cebanu Daniela – colecția „Reflecții”,

10. Severina Bucur – colecția „Art and Folk”,

11. Svetlana Morari – colecția „Memoire”,

12. Eugen Reabenchi cu colecția „Sulamit”, absolventul ciclului II master, programul de studii: Modelarea Artistică a Costumului,

13. Ksenia Cupțova colecția „Mandala famm”, absolventa ciclului II master, programul de studii: Modelarea Artistică a Costumului.

Spectacolul a demonstrat competențe spectaculoase ale studenților, colecții în diverse stiluri și metode moderne de interpretare a costumului, precum și performanțe conceptuale și tehnologice. În același timp, au fost prezentate colecții care valorifică trecutul prin prisma unei viziuni moderne a vestimentației, atât pentru bărbați cat și pentru doamne. Absolvenții au prezentat colecții create sub ghidajul conducătorilor artistici – Vasile Vozian, Ala Lupu și Eugen Reabenchii, Ana Simac.

La finalul evenimentului, a fost prezentă colecția „Istorii Urbane” ce include 10 costume vestimentare, autori fiiind studenții anului II și III, program Design Vestimentar a facultății Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” împreună cu studenții Colegiului de Arte Plastice V. Postoikin din Bender, în cadrul proiectului Platforma Cultura, desfășurat în programul „Măsuri de Consolidare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeana și în cadrul proiectului de stat „Cultura promovării orașelor în Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii. Colecția „Istorii Urbane” folosește drept sursă de inspirație istoriile, chipul, imaginea, căldura, sufletul orașului vechi Chișinău și Bender. Această colecție servește un exemplu inedit de lucru în echipă a studenților și profesorilor din două instituții partenere de învățământ artistic.

Rectorul UPSC, conf. univ., dr. Alexandra Barbaneagră și decanul facultății Arte Plastice și Design, dna Ana Simac au felicitat studenții cu rezultatele obținute, precum și coordonatorii proiectului, cadre didactice ale UPSC.

Evenimentul a fost organizat în spațiul public pentru a transmite publicului larg mesajul artistic al tinerilor designeri în cadrul unui spectacol inedit, care a adunat nu doar artiști, ci și persoane interesate, pasionate de artă.

Loading