Ziua Persoanelor cu Sindromul Down marcată la nivel mondial astăzi, 21 martie, este încă un prilej de a sensibiliza societatea în vederea diminuării stereotipurilor referitoare la aceste persoane. În acest context, catedra Psihopedagogie Specială și Asociația „Sunshine” pentru persoane cu sindromul Down au organizat o expoziție de lucrări ale copiiilor cu Sindromul Down, care poate fi urmărită la parterul bl. 2 de studii al UPSC.
Această activitate, purtând genericul „Copiii cu Sindromul Down – copiii soare”, a avut drept scop sensibilizarea societății în semn de solidaritate, sprijin și incluziune socială a persoanelor cu Sindromul Down în vederea eliminării stereotipurilor negative și a prejudecăților. La eveniment au participant studenți, masteranzi, profesori, copiii cu Sindromul Down și părinții acestora.
_____________________
În anul 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis celebrarea în mod oficial a zilei dedicate Sindromului Down în data de 21 martie (adică cea de-a 21-a zi a lunii a treia din fiecare an) ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză: persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu 3 cromozomi în perechea 21 (în loc de 2). Cinci ani mai târziu, la 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 21 martie: „Ziua mondială a sindromul Down”, recomandând tuturor statelor membre şi societății civile să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli cromozomiale prin sensibilizarea opiniei publice. Prima ediție a acestei zile datează oficial cu anul 2012.