Astăzi, 23 decembrie 2021, în incinta CNIDE „Clasa Viitorului a avut loc Seminarul științifico-practic „Coregrafia în sistemul educațional din Republica Moldova: realizări și perspective” organizat de Facultatea de Științe ale Educației și Informatică, catedra Pedagogie Preșcolară Educație Fizică și Dans.
Scopul seminarului a vizat analiza procesului de pregătire inițială a cadrelor didactice din domeniul dansului popular și clasic și propunerea unor direcții de îmbunătățire în acest domeniu.
Evenimentul a fost moderat de către dl Ion BENCHECI, lector universitar, Catedra Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans, conducătorul artistic al ansamblului de dansuri „Ciuleandra”.
Cu un mesaj de salut s-a adresat participanților, oaspeților, dar și spectatorilor din online, dna conf. univ., dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. De asemenea, în deschiderea evenimentului, dna conf. univ., dr. Nina GARȘTEA, Decan al Facultății Științe a ale Educației și Informatică, a prezentat retrospectiva formării profesorilor de coregrafie, importanța studierii coregrafiei, a artei dansului la toate ciclurile de studii în cadrul Facultății. Svetlana TALPĂ, lector universitar a prezentat cursul Dans clasic desfășurat la Ciclul I, Licență. Dna conf. univ., dr. Lidia COJOCARI, președintele Comitetului de asigurare a Calității, a prezentat o scurtă incursiune în activitatea Catedrei, a descris programul de studii Dans Popular și Clasic. Dna Rodica TĂTARU, specialist principal, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău a accentuat importanța studierii Dansului Popular și Clasic, aportul programului de studii Dans popular și clasic în soluționarea problemei lipsei cadrelor didactice din domeniu, menționând numărul impunător de clase cu profil, 97 la număr din cele 14 instituții de învățământ din R. Moldova.
La seminar au fost prezenți următorii angajatori, angajați din diverse instituții de învățământ și studenți ai programului Dans popular și clasic:
- IPLT „Liviu Deleanu” din Chișinău, angajator Ala GHERMAN, director; angajat Dorin URSAN – absolvent, masterand.
- Liceul cu profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău, angajator Ana-Eremei BEREZOVSCHI, director; angajat Dionisie CREȚU – absolvent, masterand.
- IPLT „George Meniuc” din Chișinău, angajator Nicolae BABUC, director, angajat Ion VRÎNCEANU – absolvent, masterand.
- Școala de Arte Dubăsarii Vechi, angajator Vladimir LUNGU, director, angajat Olivia VASILIȚA, absolvent.
- Liceul Teoretic Sireți, raionul Strășeni, angajator Anastasia ȚOPA, director, angajat Serghei DONCILA, absolvent.
- Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului Raional Floreşti, angajator Ina LITRA, șef direcție;
- Școala de Arte „Nicolae Sulac”, or. Florești, angajator Margarita CEBAN, director; angajat Igor COSTANDA, absolvent.
- Școala de Arte Cocieri, raionul Dubăsari, angajator Raisa SPINOVSCHI, primar, angajat Svetlana BEȘLEAGA, director Școală de Arte, absolvent.
- Centrul Raional de Creație al Copiilor ,,Luceafărul” din s. Carabetovca, raionul Basarabeasca, angajator Aurelia PETROVA – director, angajat Ekaterina TRASTYAN, absolvent.
- Primăria Corlăteni, raionul Rîșcani, angajator Veaceslav BOLD, primar, angajat Claudia VALAH, absolvent.
- RD Art Academy Bacău, România, angajat Diana HÎRȚESCU, instructor coregraf, studentă în anul III.
În scenă au evoluat colectivele de dans conduse de absolvenții programului Dans popular și clasic din cadrul Facultății Științe ale Educației și Informatică și care acum activează în instituțiile menționate mai sus. Au fost prezentate colinde și urături, dansurile „Alunelul”, „Fuiorul”, „Tropăita ca la Cimișlia”, „Rumba ca la Cobâlea”, „Suita moldovenească”, „Sârba și Hora în bătăi”, „Șapte pași”.
Evenimentul a fost înregistrat și poate fi urmărit aici: