Burse OUTGOING ERASMUS+ 2021: patru realizări de succes

În perioada februarie-aprilie 2021, trei reprezentanți ai UPSC au realizat patru stagii Erasmus+ în România în baza acordurilor inter-instituționale încheiate cu universitățile partenere (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibu, Universitatea „Valahia” din Târgoviște).

Startul a fost dat de către Egor Bîtcov, student în anul II la Facultatea Arte Plastice și Design, specialitatea Pictură, care a beneficiat de o bursă de practică (o noutate absolută pentru Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) în perioada 15 februarie-15 aprilie 2021 la profilul Arta sacră (iconografie). Studentul a reușit să realizeze activități atât online cât și în atelierele UAIC, preluând bune practici de la profesorii din cadrul universității partenere, dar și împărtășind experiența obținută în cadrul FAPD, participând concomitent, după posibilități, și la lecțiile realizate în cadrul UPSC. E de menționat faptul că în această perioadă, Egor Bîtcov a fost înscris în lista participanților din cadrul expoziției „Spre lumină, porți deschise”, deschisă pentru vizitatori până la 12 iunie 2021 în Holul central al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” al UAIC.

În cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a desfășurat stagiul de formare Erasmus+ de cinci zile și Doamna Olesea Gangan, specialist principal în cadrul Secției Relații Internaționale și Managementul Proiectelor. În perioada 29.03-02.04.2021, aceasta a fost găzduită de Serviciul Relații Internaționale al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde timp de cinci zile, au fost discutate următoarele subiecte:

  • Elaborarea documentației de bază pentru funcționarea optimală a Serviciului/Biroului Relații Internaționale (regulament de funcționare, regulamente de organizare a perioadelor de mobilitate, regulamente de selecție și nominalizare ale candidaților la burse Erasmus, elaborarea rapoartelor interne pentru personal și studenți, organizarea evenimentelor de promovare a diverselor tipuri de proiecte);
  • Modalități de căutare eficientă a partenerilor pentru potențiale proiecte Erasmus și nu doar;
  • Au fost analizate două proiecte (unul finanțat de către FDI și unul CBHE) pentru ulterioară diseminare în calitate de bune practici în elaborarea de proiecte Erasmus și non-Erasmus;
  • S-au discutat noutățile Ghidului Erasmus+ și posibilitățile de participare a UPSC la depunerea diverselor tipuri de proiecte Erasmus+.
    Candidatul a participat în cadrul webinar-ului organizat de Oficiul Erasmus+ România „Reuniunea de informare și consiliere în domeniul managementului de proiect pentru beneficiarii de proiecte de parteneriat strategic pe domeniul universitar” unde au fost discutate succint proiectele care au beneficiat de finanțare și își vor începe în curând activitățile, etapele de implementare ale activităților proiectelor, acțiunile obligatorii care trebuie întreprinse pentru desfășurarea cu succes al unui proiect și procedura de audit intern și extern.

În cadrul stagiului, Doamna Olesea Gangan a fost invitată în cadrul Facultății de Științe ale Educației și Psihologie pentru discuții referitoare la conlucrări de viitor atât în cadrul proiectelor Erasmus+, cât și în cadrul altor posibile proiecte de mobilitate ale studenților și cadrelor didactice de la UPSC.

Între 1 și 10 aprilie 2021, Domnul Sergiu Musteață, conf.univ, dr. la Facultatea de filologie și Istorie, Catedra Istorie și Geografie a realizat un stagiu de formare la Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, al Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România.

Programul mobilității a fost stabilit de comun acord cu dl dr. Radu Racovițan, director al Departamentului Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Facultatea de Științe Socio-Umane.

În cadrul discuțiilor cu colegii din cadrul ULBS, de la Muzeul Naţional Brukenthal și de la Complexul Național Muzeal „ASTRA”, prof. univ. dr. Sorin Radu, prof. univ. dr. Marian Țiplic, dr. Radu Racovițan, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, dr. Alexanru Sonoc, Ciprian Ștefan. Au fost punctate mai multe posibilități de proiecte comune în domeniile arheologiei, istoriei și patrimoniului cultural. S-a convenit asupra fortificării colaborării în domeniul conservării și protejării patrimoniului cultural; elaborării unor programe comune de formare inițială; organizării unor conferințe; schimbului de publicații; încurajării mobilității academice.

Pe data de 7 aprilie 2021 a fost realizată o prelegere științifică publică în regim on-line la care au fost prezentate rezultatele a doua proiecte implementate in ultimii ani: 1. Managementul patrimoniului mondial: de la situația din România la exemple de bune practici și 2. Identitățile Chișinăului. Orașul subteran. La ședință, care a fost urmată de discuții foarte interesante, au participat 25 de persoane.
În perioada 20-24 aprilie 2021, Dr. conf. univ. Sergiu Musteață a resalizat o mobilitate de predare Erasmus + la Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Programul mobilității a fost stabilit de comun acord cu dl prof. univ. Silviu Miloiu. Astfel, s-a convenit oragnizarea atât a unor întâlniri individuale, cât și colective. Ținând cont de restricții, întâlnirile colective, inclusiv lecțiile publice, au avut loc în regim on- line, iar cele individuale off-line cu respectarea regulilor pandemice.

În perioada vizitei s-a discutat direct cu reprezentanți ai universității gazdă – prof. univ. Silviu Miloiu, dr. Iulia Carmina Neaga (Școala Doctorală), Bucur Doina (oficiul Erasmus). În cadrul discuțiilor au fost stabilite mai multe posibilități de proiecte comune în domeniile istoriei și patrimoniului cultural. S-a convenit fortificarea colaborării în domeniul conservării și protejării patrimoniului cultural; elaborarea unor programe comune de masterat; organizarea unor conferințe; schimb de publicații; încurajarea mobilității academice etc.

În timpul vizitei de mobilitate s-au realizat, în regim onilne, patru lecții publice, după cum urmează:

  • Situația patrimoniului cultural mondial din România, 20 aprilie 2021; 15:00-17:00
  • Republica Moldova: 30 de ani de independență, 20 aprilie 2021, 17:00-18:30
  • Istoriile ascunse ale Republicii Moldova: Chișinăul subteran și punerea sa în valoare, 22 aprilie 2021, 11:00-12:30
  • Istoria necunoscută a clădirii Sfatului Țării, 22 aprilie 2021, 15:00-16:30

Fiecare lecție a fost urmată de discuții și răspunsuri la întrebări, care au confirmat interesul larg al participanților față de temele abordate.

Bibliotecile ambelor universități parteneră au primit în dar ultimele numere ale revistei facultății noastre – Plural. History. Culture. Society (2018, 2019, 2020) și volumul de studii Identitățile Chișinăului: orașul subteran, aparația cărora a fost coordonată de Dr. conf univ. Sergiu Musteață. În schimb, candidatul a primit câteva cărți de la colegii români și ultimul număr al revistei Facultății de Științe Socio-Umane al ULBC, dar și câteva cărți și reviste editate de prof. univ. Silviu Miloiu, care au fost transmise bibliotecii UPS „Ion Creangă”.

Loading