Studentă UPSC, la Forumul regional pentru tinerii profesori de limba franceză

Marina Zbîrnea, absolventă UPSC 2023 a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specialitatea franceză-engleză, actualmente înmatriculată la studii de masterat la aceeași facultate, a participat în perioada 21-25 august la Forumul regional pentru tinerii profesori de limbă franceză din Europa Centrală și de Est. Evenimentul a fost organizat de către OIF, cu ajutorul CREFECO, Asociația „ProFutur – pour l’avenir du FLE” și Universitatea Saint-Clément d’Ohrid din Sofia.

Douăzeci de tineri francofoni din opt țări s-au reunit la Sofia, Bulgaria, la cea de-a 3a ediție a Forumului.

Din 2020, acest Forum a jucat rolul unei platforme de concepere și promovare a proiectelor educaționale și culturale realizate de profesori care promovează limba franceză în regiunile de unde ei vin.

Pentru a-și realiza proiectele, participanții au fost sprijiniți pe parcursul întregii săptămâni de experți din diferite domenii: cinematografie – Laurent Van Wetter (Belgia) , cântec – Iris Munos (Franța-Polonia), jurnalism – Arnaud Galy, redactor-șef la Agora Francophone (France) și teatru cu Jan Nowak, directorul Asociației « ProFutur – pour l’avenir du FLE » (Polonia). Profesoarele au lucrat în grup și au prezentat proiectele lor creative în cadrul unui concurs.

Marina a participat activ în cadrul atelierului teatral. Iată, impresiile sale: „Pentru mine, acest Forum a constituit o experiență unică. Am avut posibilitatea să împărtășesc idei inovative cu alți colegi pasionați de limba franceză. M-am convins o dată în plus că lumea francofoniei este minunată, iar eu sunt mândră de a fi parte a ei. Vreau să transmit această pasiune pentru limba franceză viitorilor mei elevi. Grație atelierului de teatru, am învățat cum să creez o atmosferă amicală la lecție și să păstrez motivația perpetuă a elevilor în procesul de studiu. Pe această cale, adresez sincere mulțumiri OIF, CREFECO, Asociația „ProFutur – pour l’avenir du FLE” și Universitatea Saint-Clément d’Ohrid din Sofia pentru organizarea acestui Forum minunat!”

Ca urmare a Forumului, participanții vor beneficia de sprijin de la distanță în implementarea proiectelor lor pe tot parcursul anului școlar. De la realizarea de scurtmetraje până la scrierea de ziare școlare, acestea vor fi prezentate și promovate grație platformei „Parlons français!”.

Loading