15 ianuarie – ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii

Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că „fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”, potrivit criticului literar Tudor Vianu.

Universalitatea operei poetice a lui Eminescu a fost recunoscută şi de UNESCO. Ca recunoaştere a universalităţii sale, la 100 de ani de la moartea poetului, anul 1989 a fost declarat de UNESCO „Anul internaţional Eminescu”. Și tot UNESCO a decis ca Mihai Eminescu să fie declarat poetul anului 2000.

Versurile sale au fost citite în aproape toate colţurile lumii pentru că opera lui Eminescu a fost tradusă în peste 60 de limbi de pe toate continentele. Traducerilor în limba germană li s-au adăugat şi cele în franceză, engleză, spaniolă, portugheză, italiană, maghiară, ucraineană, găgăuză sau rromani, dar şi în chineză, japoneză, arabă, hindi, sanscrită şi chiar în limba esperanto.

Cu poemul „Luceafărul”, la care marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3 mii de modificări, Eminescu a intrat, în 2009, în Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor). Cu cele 98 de strofe, „Luceafărul” a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.

În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. Într-unul dintre buzunarele hainei purtate în ultimile clipe din viața sa a fost găsit un mic carneţel. Pe acesta erau scrise ultimele sale poezii: „Viaţa” și „Stele în cer”.

NASA a numit cu numele lui Eminescu un crater cu un diametru de 125 de kilometri de pe planeta Mercur, iar în catalogul planetelor mici („Minor Planet Names – alphabetical list”) printre cele 233.943 de planete din Univers care poartă un nume, la poziția 9.495 se află şi Planeta Eminescu.

În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii naționale, care e legată de numele unor personalităţi marcante. În Republica Moldova, 15 ianuarie (data nașterii marelui poet M. Eminescu) este Ziua Naţională a Culturii începând cu anul 2012, hotărârea Parlamentului în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial la 11.05.2012. Astfel, oficial, Ziua Națională a Culturii în R. Moldova e sărbătorită din 2013.

„Citeşte! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imaginaţii.”

(Mihai Eminescu)

Loading