T4GREEN 

Transformarea educației/formării profesorilor pentru tranziția verde și digitală în Armenia și Moldova (T4GREEN)​

Erasmus+ Programme

KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici
Consolidarea capacităților în învățământul superior
Numar de referință: 101128762 – T4GREEN – ERASMUS-EDU-2023-CBHE
Titlul: Transformarea educației/formării profesorilor pentru tranziția verde și digitală în Armenia și Moldova (T4GREEN)

Perioada proiectului: 2024-2027

Despre proiect

Proiectul T4GREEN vizează transformarea pregătirii cadrelor didactice în Armenia și Moldova, permițând trecerea de la curricula și metodele de predare tradiționale la cele orientate spre viitor în vederea atingerii obiectivelor naționale ale educației generale și încurajarea tranziției ecologice și digitale. Această intervenție este justificată ținând cont de situația dramatică din Armenia și Moldova cu deficit de cadre didactice, lipsa de interes față de cariera profesorului, transformarea rolului profesorului în societatea modernă și neatractivitatea programului școlar pentru elevi, în general, condiționată de metodologie şi programe de învăţământ învechite.

Rezultatele preconizate

  • Revizuirea/actualizarea a 12 programe de formare inițială a cadrelor didactice selectate la Licență (5), Master (5) și 2 programe de credit scurt (existente și nou dezvoltate) pentru STEM, limbi străine, educație specială și incluzivă, precum și cursurile de pedagogie generală bazate pe standardele de funcționare la 5 universități din Armenia și Moldova în ceea ce privește tranziția verde și digitală;
  • Elaborarea Conceptul național de formare a cadrelor didactice (NCTE) 2027-2035” pentru promovarea trecerii de la tradițional la viitor;
  • Dezvoltarea capacităților administratorilor naționali și instituționali, factorilor de decizie, lectorilor și cercetătorilor pentru a transforma politica și programele de formare a cadrelor didactice în vederea atingerii obiectivelor naționale de educație generală, tranziție verde și digitală.

Rezultatele proiectului vor avea un impact extraordinar asupra formării cadrelor didactice în Armenia și Moldova,  un efect de domino care influențează calitatea predării și învățării în școli pentru generațiile viitoare.

     Obiectivele specifice sunt:

  • OB1 – Consolidarea capacităților administratorilor naționali și instituționali, factorilor de decizie, lectorilor și cercetătorilor pentru a transforma politica și programele de formare a profesorilor în vederea atingerii obiectivelor naționale de educație generală, tranziție verde și digitală.
  • OB2 – Elaborarea „Conceptului național de formare a cadrelor didactice (NCTE)” care promovează trecerea de la programele și metodele tradiționale de formare a profesorilor la acele viitoare, orientate către mediul ecologic și digital.
  • OB3- Elaborarea unor repere pentru formarea inițială a profesorilor de diferite niveluri și revizuirea programului de licență, master, precum și a programului de credite scurte.
  • OB4 -Revizuirea programului de formare inițială a cadrelor didactice la ciclul licență, master, precum și a nivelurilor programelor de credite scurte.

Parteneri:

  • Universitatea Pedagogică de Stat „Hachatur Abovyan” din Armenia – Coordonatorul proiectului
  • Universitatea de Stat din Erevan, Armenia
  • Universitatea de Stat din Shirak, Armenia;
  • Universitatea din Beiro, Portugalia;
  • Universitatea Masaryk din BRNO, Cehia;
  • Universitatea din Valladolid, Spania. 

Instituțiile partenere din Moldova:

  1. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din mun. Chișinău
  2. Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți
  3. Asociația obștească Centrul Educațional Pro-Didactica
  4. Ministerul Educației și Cercetării

Echipa de management al proiectului T4GREEN

  • Coordonatorul proiectului  Universitatea Pedagogică de Stat „Hachatur Abovyan” din Armenia
  • Coordonator institutional UPSC – Dr. Gherlovan Olga, Prorector pentru activitatea didactică.

Activități/ Publicații / Noutăți: