Lectorat pentru cadre didactice: „Realizări și perspective ale educației interculturale în societatea contemporană”

Cadre didactice școlare, psihologi și psihopedagogi din sistemul educațional, studenți și masteranzi-pedagogi, au participat la activitatea de lectorat „Realizări și perspective ale educației interculturale în societatea contemporană”. Evenimentul, desfășurat în data de 23 noiembrie 2023, a fost organizat de coordonatorii instituționali ai Proiectului „Promovarea şi dezvoltarea educaţiei interculturale în formarea iniţială a cadrelor didactice”, Larisa Sadovei și Valentina Mîslițchi, conferențiari, dr. la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

În scopul de a dobândi o înțelegere mai profundă a provocărilor cu care se confruntă cadrele didactice și a modului în care pot susține elevii în dezvoltarea competențelor interculturale, moderatorii au creat oportunități de discuție din subiecte privind valorificarea pozitivă a diversității culturale (în special în ceea ce priveşte diferențele naţionale, etnice, culturale, religioase, lingvistice ale minorităților sau comunităților),iînclusiv, formarea şi dezvoltarea atitudinii şi comportamente multi- şi interculturale prin promovarea propriei culturi, dar şi prin manifestarea unei atitudini deschise faţă de alte culturi.

Prin exemple din viață și situații concrete, participanții au fost implicați în diverse exerciții imagologice despre modul de percepție a copiilor de alte naționalități, despre atitudinea tolerantă și discriminatoare în clasa de elevi, fiind provocați la transformarea diversității în resursă pedagogică de valorificare a educației interculturale. O resursă importanta pentru cadrele didactice în formarea competențelor interculturale ale elevilor va fi, începând cu anul 2024 Ghidul metodologic „Educația interculturală” în format electronic și tipărit, autori fiind membrii proiectului, cadre didactice din universitate.

Loading