Profesiile viitorului sunt la UPSC

Profesiile viitorului pot fi studiate și în R. Moldova. Astfel, în premieră, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a lansat, în preajma admiterii, noi programe de licență în industria jocurilor: Game design și Animație, care vor putea fi studiate, începând cu 1 septembrie 2022, la Facultatea Arte Plastice și Design.

Lansarea acestor 2 programe de studii a fost dictată de cererea înaltă a profesioniștilor pe piața muncii și de lipsa acestora. Vârsta medie a angajaților din aceste 2 sectoare este de sub 35 de ani, iar salariile pentru un junior cu nivel începător sunt de 10 – 12 mii de lei, pe plan global, industria creativă crește rapid, cu cifre totale de afaceri de peste 900 miliarde USD.  Game design și animația înregistrează cele mai accelerate creșteri din sectoarele de divertisment. Valoarea industriei de jocuri în 2021 a fost de 180 de miliarde de USD, cu o creștere de 14,4% comparativ cu anul 2020, cea de animație – va ajunge la valoarea de 642,5 miliarde USD până în 2030, iar new media cu o cifră de afaceri de 837 de miliarde de USD până în 2026.

Așadar, studenții la noile programe de licență îi vor avea drept profesori pe practicienii din domeniile animației, jocurilor, game design. Pe lângă accesul la cei mai buni profesioniști din țară, studenții vor avea cursuri și cu specialiști din companii globale (Crunchyroll, Sony) și universități internaționale (Centrul de antreprenoriat din cadrul Universității UC Berkeley). Învățarea la aceste specialități presupune utilizarea activă a tehnologiilor și un format interactiv al cursurilor. Asimilarea informației și înțelegerea teoriei este imposibilă fără a fi complementată de multe ore de practică în centrele de excelență Artcor, Mediacor ș.a. 

Animație: – după absovire, vei deveni: 2D animator, 3D animator, Background artist, Character animator, Clean-up Artist, Digital ink and paint artist, Image editor, Key frame animator, Layout artist, Lighting artist, Modeler, Rendering artist, Rigging artist, Storyboard artist, Texture artist.

Game design: – după absolvire, vei deveni: Producător, Marketing manager, Manager de comunități, Gameplay designer, UX/UI designer, Level designer, Programator de rețele, VR/AR programator, AI programator, Inginer de instrumente, Programator de fizica jocurilor, Artist de concept, Artist modelare 3D, Animator, Designer de efecte speciale, Artist tehnic, Programator grafic, Programator-animator.

Vei învăța:

  • Animație:  – 3D modeling, Adobe creative suite, Cinema 4D, Interaction design, Maya/motion graphics, Typesetting, Social media, Prototyping, UX wireframes, etc. Descrierea programului de studii, aici.
  • Game design: -Elemente de narațiune, Game design (atelier), Proiectare de interfețe pentru medii interactive, Game business & monetisation, Modelare 3D, Arhitectura jocurilor, etc. Descrierea programului de studii, aici.

Merită să alegi profesiile viitorului pentru că:

– Vei avea prima Licență din Moldova în Animație sau Game Design

– Vei studia cu specialiști acreditați internațional

– Vei avea posibilități vaste de angajare, cerere mare pe piața muncii, inclusiv în Moldova

– Vei putea lucra de la distanță

– Te poți angaja chiar din primul semestru.

Introducerea noilor specialități în programul de învățământ a fost posibilă datorită Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Aceste specialități au apărut în programul de admitere drept răspuns la cererea pieței de muncă, ceea ce înseamnă că numărul locurilor de muncă în aceste domenii a crescut simțitor în ultimii ani depășind numărul specialiștilor de pe piață.

  • Detalii despre admitere, aici.

Devino primul/prima specialist/ă din Moldova, cu diplomă acreditată în animație și/ sau game design!

Te așteptăm cu drag!

Loading