Discursul Președintelui Maia Sandu la ședința de constituire a noului Parlament – 26.07.2021 (cu referire la sistemul educațional din Republica Moldova)

“Doar prin educație ajungem unde ne dorim ca țară și doar investind în educație putem reuși.

În primul rând, trebuie să investim în învățători! Avem nevoie să modernizăm învățământul pedagogic, să-l facem relevant și interesant pentru tineri, și să readucem profesiei respectul de altă dată. Moldova poate utiliza avantajele amplasării geografice și multilingvismului pentru a dezvolta o universitate pedagogică cu renume regional sau poate chiar internațional.

Profesorii trebuie să fie în pas cu tehnologiile moderne și să le utilizeze în procesul de predare în așa fel încât predarea să fie la nivelul individual al fiecărui elev și niciun copil să nu rămână în urmă. Dacă nu întreprindem măsuri serioase astăzi, vom rămâne fără profesori în câțiva ani în multe din școlile din țară. Trebuie să venim cu un program serios atât pentru asigurare cu profesori, cât și pentru asigurare cu personal medical în localitățile țării.

Când spunem sistem educațional, trebuie să extindem aria de intervenție pentru a asigura oportunități de învățare continuă pe tot parcursul vieții, mai ales în contextul noilor provocări de pe piața muncii generate de automatizare și robotizare. Cu toții trebuie să învățăm să ne adaptăm și să fim pregătiți pentru mai multe meserii în cursul vieții noastre profesionale.”

Loading