Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis la informație 2021 la UPSC: 25 – 31 octombrie 2021

Biblioteca Științifică a UPSC, în Săptămâna Accesului Deschis la informație, ediția 2021, stabilită pentru perioada 25 – 31 octombrie, va organiza o serie de webinare dedicate utilizării resurselor informaționale, creării și gestionării Profilurilor cercetătorilor în ORCID şi Google Scholar pentru cadrele didactice și nondidactice, cercetători științifici, doctoranzi și masteranzi ai Universității.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis la informație 2021 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a 14-a ediţie. Tema declarată pentru anul 2021 este „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” (“It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity”).

În fiecare an, bibliotecile din întreaga lume pledează pentru schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la informație (OA), eveniment global creat de SPARC și partenerii în anul 2008, care este o oportunitate pentru a deschide cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. La eveniment participă persoane, instituții și organizații din întreaga lume, iar organizarea sa este condusă de un comitet consultativ global.

Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la informație ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis la informație și multe altele.

Tema OA Week 2021 este „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” și se aliniază în mod deliberat la Recomandarea UNESCO (193 țări membre) adoptată provizoriu privind Știința Deschisă, a cărei componentă cea mai importantă este Accesul Deschis la informație.

Difuzată sub formă de schiță în urma discuțiilor din partea reprezentanților celor 193 de țări membre ale UNESCO, această recomandare articulează și pune accentul pe importanța echității în urmărirea unui viitor pentru bursele deschise în mod implicit.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la informație este un moment pentru ca o comunitate mai extinsă să-și coordoneze acțiunile pentru a face deschiderea implicită pentru cercetare și pentru a se asigura că echitatea se află în centrul acestei activități.

În Săptămâna Accesului Deschis la informație Biblioteca Științifică a UPS „Ion Creangă” va organiza o serie de webinare dedicate utilizării resurselor informaționale, creării și gestionării Profilurilor cercetătorilor în ORCID şi Google Scholar.

Loading