Start Admitere 2024

În R. Moldova, astăzi, 22 iulie 2024, a început admiterea la instituțiile de învățământ superior, proces, care, în premieră pentru țară, se desfășoară în format online. Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova a lansat eadmitere.gov.md – o platformă pentru admiterea online la studii de licență în universități. Candidații pot selecta cel mult 3 universități și, în ordinea prioritară, câte cel mult 3 programe de studii din cadrul fiecărei instituții selectate.

Platforma poate fi accesată pe telefon sau laptop, iar candidații trebuie să parcurgă câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere. Primul pas este să se autentifice: prin sistemul guvernamental MPass sau prin adresa electronică. Candidatul va crea contul personal și va completa formularul de înregistrare cu informațiile solicitate. Acesta va indica o adresă de email și un număr de telefon valabile și veridice, la care va primi notificări pe parcursul procesului de admitere. 

Urmează încărcarea documentelor, la necesitate, și a actelor confirmative, în cazul celor care fac parte din categoriile speciale de candidați conform Regulamentului de admitere

După completarea și salvarea datelor, următoarea etapă este depunerea cererii de participare la concurs. Candidații pot selecta cel mult 3 universități și, în ordinea prioritară, câte cel mult 3 programe de studii din cadrul fiecărei instituții selectate. Rezultatele admiterii vor fi publicate pe site-ul fiecărei universități.

Tinerii, care nu au decis încă la ce programe de studii să depună dosarul, pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, ca de obicei, în cadrul universităților, activează membrii Comisiei de Admitere, care, la solicitarea candidaților, pot apela pentru informare și ghidare.

În Admiterea 2024, la licență și master, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău oferă 1099 de locuri bugetare și mai multe programe de studii noi, atât de licență, cât și de master. UPSC dispune de 8 Facultăți (licență și master):

  • Facultatea de Științe ale Educației
  • Facultatea de Filologie și Istorie
  • Facultatea de Limbi și Literaturi Străine
  • Facultatea de Arte Plastice și Design
  • Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială
  • Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale
  • Facultatea de Biologie și Chimie
  • Facultatea de Geografie.

Deja al 3-lea an, Profesiile Viitorului pot fi studiate la UPSC: Animație și Designul Jocurilor, la Facultatea de Arte Plastice și Design.

În Admiterea 2024, UPSC a lansat programe noi la ciclul I, licență, dar și la cilcul II, master.

Astfel, pentru licență, în premieră, la UPSC, sunt 3 programe noi:

  1. Pedagogie preșcolară și Psihopedagogie
  2. Pedagogie în învățământul primar și Psihopedagogie
  3. Educație pentur societate (civică) și istorie

Pentru master, la UPSC, începând cu 2024, pot fi studiate alte 5 programe noi:

  1. Inovații tehnologice și resurse digitale în educația artistică și tehnologică
  2. Educație inter-/transdisciplinară și strategii didactice
  3. Educație lingvistică timpurie în context intercultural
  4. Didactica disciplinelor nonlingvistice în limba franceză / engleză / română
  5. Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională

De asemenea, noutatea cea mare cu care a intrat UPSC în admiterea 2024 este că pune la dispoziția candidaților 12 programe de studii de master la distanță:

  1. Educația pentru comunicare și carieră profesională
  2. Managementul inovării și antreprenoriat educațional
  3. Management și consiliere în învățământul primar
  4. Management și consiliere în educație preșcolară
  5. Management educațional și Leadership și instruire (cu instruire în limba română)
  6. Management educațional și Leadership și instruire (cu instruire în limba engleză)
  7. Educație lingvistică și comunicare interculturală
  8. Didactica disciplinelor istorice
  9. Tehnologii Informaționale și de Comunicare în Instruire
  10. Logopedie
  11. Geografie și tehnologii educaționale
  12. Chimie contemporană și tehnologii educaționale

Studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău se pot caza la unul din cele 7 cămine studențești, care, recent, au fost reparate și modernizate. Aici, studenții au Wi-Fi gratuit și, de asemenea, pot beneficia de abonament cu preț redus pentru călătoriile în transportul public din Chișinău. UPSC oferă o serie de oportunități studenților: mobilități academice cu bursă la una din universitățile de profil din Europa și din alte țări, diverse activități extracurriculare; cursuri gratuite și participarea în mai multe proiecte desfășurate de către Universitate și partenerii acesteia.

Un privilegiu remarcabil pe care îl au studenții admiși la programele de studii din domeniul științe ale educației este faptul că vor beneficia de bursă majorată dublu în comparație cu anul precedent, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Așadar, depunerea online a dosarului pentru studii de licență poate fi realizată aici: https://eadmitere.gov.md/public-page.

  • Candidații la studii de master sau doctorat urmează să prezinte dosarele de admitere la universitate.

Calendarul Admiterii 2024:

  • Depunerea online a dosarelor: 22 iulie – 31 iulie 2024
  • Anunțarea rezultatelor intermediare: 2 august 2024
  • Depunerea dosarelor în original: 3 august – 6 august 2024
  • Afișarea rezultatelor finale: 9 august 2024

Pentru informare și ghidare, Comisia de Admitere a UPSC activează în blocul 1, etajul 1, sala „Clasa Viitorului”, începând cu astăzi, 22 iulie și până în 31 iulie 2024, de la 8:00 până la 16:30.

  • Toți cei care au întrebări privind admiterea din acest an, pot telefona la Call Centru: 0 8000 5005. De asemenea, pot participa la instruirile pe care le organizează MEC în fiecare zi, începând cu ora 11:00, în format online, aici: https://meet.google.com/yzb-qeoj-mzv
Vizita ministrului Dan Perciun la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în prima zi de Admitere 2024 – 22 iulie.
  • De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării anunță că, studenții bugetari nu vor mai fi obligați să lucreze la stat după absolvirea instituției de învățământ, începând cu acest an de studii. Excepție fac cei de la medicină, care vor trebui să meargă acolo unde vor fi repartizați, anunță ministrul Educației, Dan Perciun.

Vă așteptăm cu drag la studii! Succese și numai bine vă dorim!

Loading