Lectura 2024, altfel. Luminați de înțeleasa ei bucurie

Studentele Facultății de Filologie și Istorie l-au omagiat astăzi pe scriitorul și absolventul UPSC Grigore Vieru într-o  formulă literar-artistică inedită.

La cei 89 de ani ai poetului, profesoarele de limba și literatura română în devenire au fost antrenate în activități de evocare a vieții și creației artistului în contextul Zilei naționale a lecturii. Suita de evenimente științifice și culturale a început matinal (numic mai frumos ca lumina dimineții!), cu depunerea de flori la bustul poetului, în compania unuia dintre feciorii acestuia, Călin Vieru.

Lectura literar-artistică a poeziei pentru copii a constituit un real prilej de bucurie pentru picii și educatoarele  de la Centrul Educațional „Cheițele cunoașterii” din Chișinău (educatoare Greta Pelin, Olesea Hasan, Ana Camerzan), cărora studentele noastre le-au citit cu pasiune, iar aceștia au reacționat pe potriva candorii lor (lectura ca bucurie supremă a cunoașterii),  în raport cu măreția versului vierean. Atmosfera a devenit una prielnică pentru o prietenie a lectorilor de invidiat, adunați la citit și vorovit de către bibliotecarele filialei „Licurici” a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, aici unde scriitoarea Claudia Partole și bibliotecara Eugenia Andronic au avut grijă ca dialogul generațiilor de cititori și admiratori ai creației lui Grigore Vieru să fie marcat de semnele inocenței într-un univers de blândețe și blajinătate.

Ziua națională a lecturii a continuat apoi cu biblioturul celei mai mari și semnificative biblioteci – cea națională a Republicii Moldova. Muzeul de carte veche și rară, cele nouă nivele ale instituției, bibliotecarele albinuțe și expozițiile consacrate poeților Mihai Eminescu (Știu: cândva, la miez de noapte…) și Grigore Vieru au impresionat filologii în formare, dar și cadrele științifico-didactice ale Catedrei de limba și literatura română.

Un cenaclu improvizat a marcat expresiv ziua de astăzi. În sala de artă a Bibliotecii Naționale (frumosul, condiție a actului creativ), studenții și profesorii UPSC, elevii Liceului de Limbi Moderne și Management din Ghișinău (Simona Șarai, Marius Idricean, Damian Ivanțoc), împreună cu profesorul lor Adrian Idricean și inegalabilul la evocări Călin Vieru, s-au lansat dezinvolt, cu multă inspirație în inepuizabilul potențial al creației lui Grigore Vieru în actualitate, justificând afirmația poetului că ,,marile teme, ca și marile râuri, rămân neclintite în revărsare”.

Precizăm că proiectul  LECTURA 2024,  ALTFEL a fost conceptualizat și realizat de către angajații  Catedrei de limba și literatură română a UPSC  – doctorul habilitat, conferențiarul universitar Adrian Ghicov (șeful catedrei), Aliona Zgardan-Crudu (doctor, conferențiar universitar), Olga Boz (doctor conferențiar universitar, prodecan) și Vlad Caraman (doctor, conferențiar universitar).

Bucuria lecturii a continuat cu un popas de neuitat în câmpul actualității literare, în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Acolo ne-a găzduit poetul, prozatorul și eseistul român Mircea Cărtărescu, pentru o recuperare postmodernă a tradiției.

Loading