Echipa Moldovei a luat aurul la olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge 2022, Geneva

Echipa Moldovei, elevi și traineri de la CNIDE „Clasa Viitorului” din cadrul UPSC, a participat în perioada 13 – 16 octombrie la olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge 2022, Geneva. Țara noastră a primit medalia de aur la această competiție pentru Inovație în Inginerie Ustad Ahmad Lahori Award.

Medalia de aur a fost acordată echipei noastre datorită creativității și inovației în construirea robotului pentru finalizarea cu succes a unui aspect al probei. Medalia de argint a fost luată de o echipă din Hong Kong iar medalia de bronz a fost câștigată de o echipă din Vietnam.

Echipa de robotică care a reprezentat Moldova a fost alcătuită din cinci elevi ai instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău, participanți și la alte competiții de robotică și inovații tehnologice organizate de CNIDE „Clasa Viitorului” din cadrul UPSC:

  • Cristian Bragarenco – elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău;
  • Sanda Bostan – elevă în clasa a X-a, Școala Internațională „Heritage”, Chișinău;
  • Nicolae Țurcanu – elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Prometeu Pro-talent”, Chișinău;
  • Vladimir Corduneanu – elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Chișinău;
  • Mihai Eșanu – elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” .

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care împreună vor rezolva cele mai stringente probleme cu care se confruntă întreaga omenire.

Tema pentru anul 2022 a fost „Captarea Carbonului”. Cantitățile de CO2 în continuă creștere în atmosferă contribuie la încălzirea globală pe scară largă și la schimbările climatice. Concursul și-a propus identificarea de soluții inovatoare pentru a ne asigura o planetă mai sănătoasă pentru toți. Tema din acest an a provocat echipele FIRST Global să își imagineze viitorul climei pe Pământ. Având la dispoziție un kit cu piese de robotică standard, echipele au avut de construit câte un robot robust și versatil, care să simuleze captarea și stocarea carbonului.

Menționăm că cei cinci elevi împreună au la activ medalii de aur și bronz la diverse competiții, zeci de participări cu locuri premiante la olimpiadele naționale, dar și la olimpiade și concursuri internaționale, sute de ore de cursuri pe tehnologii și de voluntariat, titlul de ambasador și nenumărate participări la activități legate de STEM.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău aduce mulțumiri participanților și-i felicită pentru înaltele performanțe, dorindu-le premianților realizări frumoase, succese considerabile și noi ascensiuni! Ați reprezentați nu doar o echipă, ci întreaga noastră națiune! Vă mulțumim pentru dedicație!

Loading