Eveniment festiv la a 60-a aniversare a Agenției Universitare a Francofoniei desfășurat la UPS „Ion Creangă”

Unul dintre cei mai activi parteneri ai UPS „Ion Creangă”, Agenţia Universitară a Francofoniei, sucursala de la Chișinău a sărbătorit a 60-a aniversare. „Cafenea aniversării Francofoniei științifice” a avut loc în Sala Centrului pentru Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” din cadrul UPS „Ion Creangă” în data de 27 septembrie, 2021.

Evenimentul a fost prezidat de profesorul Slim Khalbous, rectorul AUF, dl Mohamed Ketata, directorul regional al AUF în Europa Centrală și de Est, și a reunit rectorii universităților membre, directorii institutelor membre, directorii școlilor profesionale și centrele de excelență , manageri din sectoarele francofone, profesori și cercetători care desfășoară proiecte AUF. 

Rectorul AUF, prof. Slim Khalbous, în discursul său a dezvăluit importanța readucerii Moldovei în inima francofoniei, prin consolidarea prezenței AUF. Moldova are o mare resursă francofonă care trebuie dezvoltată. 

De asemenea, la eveniment a fost prezentată noua Strategie 2021-2025 și planul special Moldova pentru anii 2022-2023. Documentul include patru axe de dezvoltare pentru Republica Moldova, printre care şi crearea unui Birou Naţional a Agenţiei Universitare a Francofoniei la Chişinău. Astfel, Universităţile francofone din Republica Moldova vor beneficia de proiecte de dezvoltare în valoare de 2,2 milioane de lei.

Au fost prezentat trofee rectorilor universităților membre, care, la rândul lor, au subliniat importanța colaborării cu AUF pentru consolidarea învățământului superior din Republica Moldova și în special pentru internaționalizarea acestuia.  

Rectorul UPS „Ion Creangă”, Doamna dr. Alexandra Barbăneagră a menționat că proiectele implementate grație sprijinului AUF au asigurat deschiderea internațională a Universității și parteneriatul cu AUF a adus beneficii studenților și întreg sistemului educational.

Așa cum „dictează” tradiția moldovenească, cântecul și dansul nu pot lipsi din sărbătoarea aniversară. Astfel, oaspeții s-au bucurat de o bună muzică clasică și populară, dans moldovenesc interpretat de ansamblul de dans cameral și popular al Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. Seara s-a încheiat cu tortul de ziua de naștere, în jurul căruia toți partenerii au urat AUF la mulți ani și viață lungă. Acest frumos eveniment ar putea deveni o tradiție anuală de a reuni partenerii francofoni. 

Amintim că Agenţia Universitară a Francofoniei este o asociaţie internaţională creată în urmă cu 60 de ani şi reuneşte peste o mie de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din 116 ţări ale lumii. UPS „Ion Creangă”, alături de alte 7 Universități din R. Moldova, este membră AUF, iar acesta este un privilegiu, o onoare și o oportunitate în plus de a beneficia de burse şi proiecte de dezvoltare internaţională.

Loading