Vizita Ambasadoarei Italiei, Excelenţa Sa Doamna Valeria Biagiotti la UPS “Ion Creangă”

Astăzi, 12 Octombrie 2017, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău a avut marea onoare de a avea în vizită Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelenţa Sa Doamna Valeria Biagiotti.

Într-o atmosferă plăcută, cu melodii italiene consacrate pe fundal culminând cu imnul Italiei în interpretarea studenţilor de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, oaspeţii, cadrele didactice universitare şi studenţii au întâmpinat cu mare drag, admiraţie şi curiozitate sosirea Doamnei Ambasadoare în sala 102 din incinta Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”. Cu un mesaj de salut a dat startul acestui eveniment memorabil Decana Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, dr. conf., Profesor universitar, Doamna Angela Solcan, în care a adresat cuvinte elogioase, de admiraţie şi respect Excelenţei Sale Doamna Valeria Biagiotii şi i-a dorit un sincer şi călduros bun venit la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”.

Cu un cuvânt de salut s-a alăturat acestei întâlniri şi Rectorul Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, dr. conf., Profesor universitar, Domnul Nicolae Chicuş, care şi-a exprimat onoarea şi bucuria de a o avea ca oaspete la universitate pe mult stimata Ambasadoare a Italiei şi a subliniat, susţinând cele menţionate şi de către Doamna dr. conf. Angela Solcan, importanţa creării unui fundament solid în vederea dezvoltării unei colaborări solide, de lungă durată şi fructuoase dintre Universitate şi Ambasada Italiei în Republica Moldova. Domnul dr. conf. Nicolae Chicuş a îndemnat studenţii Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine să se manifeste în continuare cu succes în vederea promovării limbii şi culturii italiene.

Cu acelaşi mesaj a venit şi Excelenţa Sa, Doamna Ambasadoare Valeria Biagiotti în discursul ei, specificând că e o mare plăcere să fie alături de studenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi a prezentat un interes sporit în stabilirea unor relaţii de colaborare şi cooperare de succes, pe termen lung cu Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. În acest context, Excelenţa Sa  a specificat importanţa intensificării relaţiilor de colaborare şi s-a arătat disponibilă susţinerii noilor iniţiative din partea Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”.

În cadrul vizitei s-a discutat posibilitatea creării unui parteneriat durabil de colaborare dintre Ambasada Italiei şi instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, care ar oferi studenţilor posibilitatea beneficierii de burse de studii şi stagii de practică la instituţiile de învăţământ din Italia. În acest sens, se intenţionează instituirea unui lectorat italian, care să funcţioneze atât la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, cât şi la Universitatea de Stat din Moldova.

În scopul motivării studenţilor pentru studierea Limbii Italiene, au fost menţionate posibilităţile de desfăşurare a studiilor în Italia şi de angajare în câmpul muncii a absolvenţilor de facultate cu cunoştinţe de Limba Italiană. Adiacent profesării în instituţiile de învăţământ, ei au posibilitatea de a activa în cadrul numeroaselor companii italiene, care activează în Republica Moldova, Italia fiind o forţă economică importantă, a doua în Europa, în special în industria producătoare de echipamente auto, energetică, alimentară, textilă precum şi în domeniul modei. Astfel, Doamna Ambasadoare a adresat studenţilor îndemnul de a se încadra în câmpul muncii în Republica Moldova, unde au foarte multe oportunităţi de a-şi implementa cunoştinţele de Limba Italiană. Cu o comunitate de aproximativ 500 de italieni în Republica Moldova, pe unii dintre ei avându-i ca oaspeţi în sală, studenţii de la Specialitatea de Limba Italiană se pot bucura de prilejuri multiple, de a interacţiona cu vorbitorii nativi de Limbă Italiană.

Vizita Excelenţei Sale se corelează cu două evenimente importante, care vizează direct limba şi cultura Italiană în Republica Moldova. În contextul celebrării Anului Limbilor Europene, Limba Italiană se bucură de o răspândire largă pe continentul european şi de un mare interes pe arena internaţională, fiind a patra cea mai vorbită limbă europeană, fapt confirmat şi de numărul mare de studenţi din cadrul FLLS, care studiază Limba Italiană, aceasta deosebindu-se printr-o frumuseţe, melodicitate şi sonoritate unice. Un alt prilej pentru vizita Ambasadoarei, Excelenţa Sa Doamna Valeria Biagiotti este şi organizarea Săptămânii Limbii Italiene în Republica Moldova, care se va desfăşura în intervalul 16-22 Octombrie 2017, timp în care se vor organiza manifestaţii, concursuri, concerte, evenimente care vor aduce în prim-plan valorile italiene în materie de muzică, tradiţii şi bucătărie în incinta centrelor comerciale mari din Moldova şi a restaurantelor italiene. În strânsă legătură cu acest eveniment, Doamna Ambasadoare a anunţat studenţii despre desfăşurarea unui concurs de secvenţe video despre motivele studierii Limbii Italiene, pe care studenţii le pot înregistra chiar direct cu un smartphone şi expedia Ambasadei Italiei la Chişinău în perioada 20-26 Noiembrie 2017. Autorul celei mai bune înregistrări video va fi desemnat câştigătorul concursului şi va primi în dar un bilet de călătorie în Italia. Mai multe detalii despre acest concurs, dar şi alte astfel de evenimente se pot afla accesând pagina de Facebook a Ambasadei Italiei la Chişinău.

În acest sens, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” invită toţi studenţii să se alăture sărbătorii Limbii şi Culturii Italiene în cadrul festivităţilor, care se vor organiza în incinta universităţii pe parcursul săptămânii viitoare, dar şi să se implice activ prin participarea la concursurile organizate de către Ambasada Italiei în Republica Moldova cu acest prilej.

Ceremonia festivă a fost completată de discuţiile fructoase între studenţii FLLS şi Doamna Ambasadoare. Astfel, studenţii au avut posibilitatea de a adresa întrebări despre studii şi burse de studii în Italia, achiziţionarea materialelor didactice în limba italiană, evenimentele culturale, pe care le va organiza Ambasada Italiei în perioada următoare, despre impresiile Ambasadoarei referitor la Republica Moldova.

Aflându-se în Republica Moldova de doar 9 luni şi fiind pentru prima dată în vizită la UPS “Ion Creangă”, mult stimata Doamna Ambasadoare a ţinut să precizeze, că e impresionată de ţara noastră, de asemănările lingvistice şi culturale dintre Italia şi Republica Moldova, motiv pentru care se simte în Republica Moldova ca acasă, poporul moldovenesc fiind foarte ospitalier şi prietenos. În vederea manifestării sentimentului de afecţiune şi respect profund pentru activitatea Doamnei Ambasadoare a Italiei în Republica Moldova, studenţii i-au oferit în dar un coş tradiţional cu fructe locale, iar din partea Facultăţii de Arte Plastice şi Design, Excelenţa Sa a primit un tablou cu tematica toamnei realizat cu multă iscusinţă de către studenţi, în speranţa construirii unor punţi de legătură între poporul italian şi cel din Republica Moldova.

Festivitatea a continuat cu o vizită a Ambasadoarei la Centrul de Limbă şi Cultură Italiană din incinta Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, înfiinţat în anul 2011 iar întâlnirea cu cadrele didactice şi studenţii FLLS s-a încununat cu un mesaj din partea Doamnei Dr. conf. Angela Solcan, prin care a adresat mulţumiri Excelenţei Sale Doamna Valeria Biagiotii în numele întregului colectiv universitar şi a exprimat speranţa unui parteneriat de succes în viitor.

Viva la lingua italiana!

 

 

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...