O săptămână dedicată Francofoniei la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

O săptămână dedicată Francofoniei la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită în fiecare an pe 20 martie, Catedra de Filologie Romanică în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și cu Centrul de Reușită Universitară al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a organizat câteva evenimente frumoase dedicate Francofoniei în regim online.

Toate evenimentele au fost oficial deschise de către Prorectorul pentru Știință și Relații Internaționale, Doamna Ludmila Armașu-Canțîr, care a ținut cuvântări în limba franceză, felicitând invitații și publicul și încurajând toți participanții. Doamna Șef de Catedră Anastasia Sava a salutat publicul, prezentând premiile oferite de către AUF. Printre invitații de onoare a fost și reprezentanta AUF, Doamna Claudia Vișan, responsabilă de proiecte ce țin de Formare, Cercetare, Guvernare, care a subliniat frumoasa colaborare dintre AUF și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Luni, 22 martie, a avut loc un concurs dedicat quadricentenarului fabulistului francez Jean de La Fontaine, cu genericul La sagesse des fables, în cadrul căriua, studenții universității împreună cu elevii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău au concurat în cadrul unui recital de fabule ale autorului sărbătorit și, de asemenea, au participat la ilustrarea fabulelor lui La Fontaine. În componența juriului au fost trei profesori ai catedrei și Stagiarul Agenției Universitare a Francofoniei, Doamna Smilja Gorcic.

Felicităm studenții câștigători: Marina Zbîrnea, anul II, grupa 203 (locul II pentru recital și locul I pentru ilustrarea fabulelor); Cristalina Negrescu, anul II, grupa 203 (locul III pentru recital), Corina Hariton, anul I, grupa 103 A (locul III pentru recital); Liliana-Valeria Moraru, anul I, grupa 102 (locurile II și III pentru ilustrarea fabulelor).

Este important că printre participanți au fost și 2 studente din anul I de la Faultatea de Psihologie și Psihopedagogie specială, care studiază limba franceză ca limbă străină: Alexandra Bușan (recital), Irina Pașalî (ilustrație), obținând mențiune.

Studentele Marinela Mîrza, Valeria Ciolpan, Cristina Morari, Ariadna Nicolenco, Tatiana Cîrnaț, Ecaterina Didilica, Eugenia Cațer, Valeria Arnaut, Elena Plop au obținut mențiuni.

Adresăm felicitări și elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, care au obținut premii importante: Laura Bulgaru (I), Valeria Caraman (II, III), Melina Bulgaru (III), Alexandra Sochircă (III).

Miercuri, 24 martie, a fost organizată o masă rotundă pe tema Femeia în lumea latinității, unde studenții de la Facultate au recitat poezii în limba franceză, română și italiană, au cântat femeia și au discutat despre femeile rezistente din toate timpurile, iar lectorul universitar Angela Copacinschi și-a prezentat creațiile poetice personale publicate recent.

Joi, 25 martie, în cadrul conferinței științifice a studenților, 6 participanți din anul IV, grupa 404 și o masterandă, și-au prezentat cercetările pregătite pentru licență și masterat din domeniul didacticii limbilor străine, literaturii franceze și francofone, astfel câștigând toate locurile propuse: Valeria Cioban (Locul I); Marina Zbîrnea, Irina Harea, și Eugenia Cațer (locul II); Valentina Chiper, Valeria Saganovschi și Alina Rupeț (locul III).

Ținem să mulțumim profesorii de limbă franceză care s-au implicat activ: Anastasia Sava, Natalia Celpan-Patic, Natalia Avornicesă, Angela Copacinschi, Maria Guzun, Victor Tărîță.

Săptămâna Francofoniei a fost un deliciu științifico-cultural.

Vive la Francophonie! Vive la langue française!

De asemenea, ai putea dori...